Zdrava veza među mladima treba se temeljiti na povjerenju

Udruga Hera Križevci koja se bavi promicanjem i zaštitom ljudskih prava provodi projekt »Za VEZe BEZ nasilja«. Projekt je započeo u lipnju 2020. godine, a završava ove godine u lipnju. Osmišljen je u partnerstvu s Gimnazijom »Ivana Zakmardija Dijankovečkoga« i Turističko-ugostiteljskom i prehrambenom školom Bjelovar. Financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u vrijednosti od 70.000 kuna.  

Voditeljica projekta Paula Bertić ističe da se osjetila potreba za provođenjem projekta jer u obrazovnim institucijama  ne postoji predmet ili program koji bi se bavio društvenim pitanjima, približio učenicima kako rješavati svakodnevne probleme, kakvi su zdravi, emocionalni odnosi. 

-»Ako kod kuće učenici imaju nekakvu zatvorenu sredinu ili gledaju neko nasilje koje se događa, na žalost onda oponašaju takve obrasce ponašanja i stoga je važno djelovati na prevenciji nasilja u vezama.  Važno je da prepoznaju obrasce ponašanja koji nisu dobri i kako se sami postaviti u nekim odnosima. Korona nas je nešto omela u radu, ali prilagodili smo se. Imali smo zamišljen dvodnevni seminar za podučavanje mladih putem vršnjačkih edukatora, da učenici prepoznaju nasilje kao društveni problem i da sami svoje vršnjake podučavaju. Nismo mogli provesti zbog korone i morali smo se bazirati na jednodnevnoj edukaciji. Imamo i psihološka i psihosociološka savjetovanja na web stranici naše udruge, učenici nas mogu nazvati i želimo ih motivirati da sami djeluju, bilo kroz pisanje članaka, da se ukaže na nasilje kao društveni problem. 

Imali smo istraživanje koje se još uvijek provodi da vidimo njihova razmišljanja što je dopušteno, a što nije dopušteno u emocionalnim vezama kao što je pitanje ljubomore itd. Vidjeli smo da većina učenika smatra da je ljubomora normalna u vezama, što je malo alarmantno jer ljubomora je vrsta kontrole. Tu su bila i pitanja slobodnog vremena i obrazovanja jer ima primjera da nasilnici ne dozvoljavaju drugoj osobi slobodno vrijeme.« – kaže Paula Bertić.

Valnea Medač, učenica križevačke Gimnazije sudjelovala je na radionicama udruge HERA  i kaže da se većinom u vezama radi o verbalnom nasilju, dok bi prava mladenačka veza trebala biti takva da su osobe u vezi jedna drugoj najveća podrška i da joj se mogu povjeriti. 

Nikola Horvat, učenik Gimnazije u Križevcima kaže da se uključio u projekt kako bi mogao pomoći nekome kome to treba, u situaciji kad je povezan s nasiljem bilo psihičkim, fizičkim ili verbalnim.

-»Ima primjera gdje verbalno nasilje prelazi u fizičko i tu je mala granica. 

Neke osobe se zatvaraju u sebe jer ih je stid priznati za neku vrstu zlostavljanja. Žrtve nasilja krivicu preuzimaju na sebe, smatraju da su same krive, ali ne, to dolazi iz obitelji ili utjecaja vršnjaka. Zdrava i dobra veza treba se temeljiti na povjerenju i treba dati drugoj osobi prostora, cijeniti je, a ne biti posesivni« – smatra Nikola.

-»Mora se o nasilju govoriti, krenuti s prikazivanjem i senzibiliziranjem javnosti o tim temama jer inače nećemo biti niti blizu društvu s nultom tolerancijom na nasilje. Na žalost, nasilje je uvijek bilo prisutno i bit će, ali barem da ga znamo prepoznati i pružiti pomoć i podršku« – rekla je na kraju razgovora voditeljica projekta Paula Bertić.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!