Zelena oaza Udruge "Maslačak"

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“ Križevci je u partnerstvu s Gradom Križevcima i u suradnji sa Srednjom gospodarskom školom Križevci prijavila projekt „Maslačak misli zeleno“ na natječaj „Zeleni pojas“ koji je raspisala INA za 2020. godinu s ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja.

Na natječaj je pristiglo 285 projekata, a „Maslačak misli zeleno“ je jedan od deset odabranih za financiranje, na što smo ponosni i veseli nas.

Projekt obuhvaća funkcionalnu i estetsku prenamjenu travnate površine u blizini prostora koji koristi Udruga „Maslačak“ Križevci u zeleni park za korisnike udruge, odnosno za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, osobe s intelektualnim teškoćama i članove njihovih obitelji. Park će se urediti kao zeleno edukativno – rehabilitacijsko mjesto na kojem će djeca i mladi s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama provoditi vrijeme, rasti i razvijati se. Ovim projektom je predviđena sadnja drveća i grmlja koje će, osim vizualne estetike, imati i vrlo bitnu ulogu u zaštiti od ljetnih vrućina. U okviru projekta provedena je volonterska akcija sadnje drveća i grmlja u koje su se uključili članovi Udruge, predstavnici Srednje gospodarske škole Križevci, članovi zajednice kao i volonteri iz INA Kluba volontera te se na taj način još više međusobno povezati. Također, u sklopu parka je planirano postavljanje ljuljačke za djecu s teškoćama u razvoju kao vrsta sportsko-zabavnog sadržaja koji pomaže djeci i mladima s teškoćama u razvoju u kvalitetnom razvoju i poboljšanju njihovih lokomotornih sposobnosti. Park će biti namijenjen svima, upravo kako bi se djeca s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama interaktivno družili s ostalom djecom, kako bi međusobno učili jedni o drugima i pomagali si.

Klimatske promjene su zadnjih desetljeća uvelike utjecale na okolinu u kojoj živimo te se najviše osjete upravo u urbanim naseljima koja često nemaju dovoljno zelenih površina. Zbog toga se stvaraju urbani toplinski otoci koji negativno utječu na ljude i ljudsko zdravlje. Sadnjom različitih vrsta drveća, grmlja i cvijeća, pomaže se u borbi protiv klimatskih promjena i smanjuje emisija stakleničkih plinova na području grada.

Projekt „Maslačak misli zeleno“ bit će realiziran do srpnja 2021. godine., do kada će biti posađeno 100 komada grmlja, 6 komada drveća te 10 komada ukrasnih grmova na površini od 640 m2.

“Maslačci” su danas bili vrlo vrijedni i sa zadovoljstvom su radili na svojoj zelenoj oazi. Predsjednica Udruge “Maslačak” Tamara Premuš izrazila je zadovoljstvo provođenjem akcije u suradnji s INOM i Gradom Križevcima, Srednjom gospodarskom školom i Komunalnim poduzećem Križevci.

Voditelj Kluba volontera INE Neven Pavao Poklepović ističe da ovo nije prva akcija u kojoj ININI volonteri sudjeluju u Križevcima te da je ovo nastavak suradnje. Klub volontera INE prema svojim mogućnostima pomaže u ovakvim humanitarnim akcijama i projektima.

Voditeljica Kluba “Maslačak” Nada Domitrović kaže da će park uvelike doprinijeti druženju članova i sportskim sadržajima koji će se ovdje moći odvijati gdje će moći kuglati i na zraku provoditi vrijeme.

Nastavnica praktične nastave u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci
Dragica Bužić pridružila se akciji i radovima zajedno s “Maslačcima”
te istakla da su i do sada podržavali rad udruge, družili se s članovima i provodili razne aktivnosti, prvenstveno na ozelenjavanju površina.

Koordinatorica aktivnosti oko sadnje parka i uređenja zelene površine bila je Marija Vragović iz Komunalnog poduzeća Križevci
koja je kazala da je namjera urediti ovakve površine i privesti ih svrsi prije svega na zadovoljstvo članova udruge “Maslačak”.

U akciji je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško koji kaže da će to biti zelena oaza za “Maslačke”, ali i za sve ostale ljubitelje zelenila.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!