Znate li zašto je jaje simbol Uskrsa?

Jaje: Sveti simbol vječnosti

U svakoj svjetskoj tradiciji simbolika jajeta predstavlja novi život, transcendenciju (bit uskrsnuća) te svemir u cijelosti.

Znamo – došlo je vrijeme buđenja. Onih sposobnosti i moći koje su pohranjene duboko u nama, kao što je korištenje ekstračula te kreiranje vlastitog života svjesnim mislima i upotrebom uma. To su, naravno, drevne civilizacije vidjele i koristile, jer su bile usklađene s prirodom. Stoga ne čudi što se neki simboli – poput jajeta – provlače u svima, s jednakim objašnjenjima.

Stoga ne čudi da se pojavljuje kao glavni simbol Uskrsa. No, ne Uskrsa kao „slijepog“ uvjerenja o oživljavanju mrtvog tijela, nego Uskrsnuća, kao poruke transcendencije i putovanja duše u druge dimenzije, nakon otpuštanja tjelesnog vozila.

Da se razumijemo, istina je da su veliki duhovni učitelji poput Isusa, Buddhe, Krishne i ostalih majstora svijesti i duha imali spiritualizirana tijela – zahvaljujući svjesnom korištenju prirodnih energija. No, njihova poruka transcendencije je ona vječnog života, koji se odvija plešući kroz oblike stvaranja i rastvaranja. Sve u svemu, za to nema boljeg prikaza od jajeta – pucanjem ljuske, završava „siguran“ život zaštite, a počinje velika avantura u kojoj nema garancija, samo izazovi koji tešu dušu na putu njezinog razvoja.

U Rusiji i Švedskoj su u grobnicama pronađena glinena jaja, kao znamenje besmrtnosti i simboli uskrsnuća, a u beotijskim grobovima su nađeni kipovi Dioniza s jajetom u ruci kao obećanjem života i znakom povratka u njega.

Izvor: budidobro.com
Foto: