Capak: “U silaznom smo kraku trećeg vala, zadovoljni smo”

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, poručio je kako su sretni i zadovoljni zbog sve manjeg broja novozaraženih, no i dalje, kaže, treba biti oprezan.

U sklopu projekta “Živjeti zdravo” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pod vodstvom Sanje Musić Milanović, na Svjetski dan kretanja, prigodno su na konferenciji za medije predstavljene uređene hodačke staze i parkovi “Živjeti zdravo u svim županijama”.

Musić Milanović rekla je na konferenciji da je riječ o vrlo važnom projektu koji je započeo u mandatu bivšeg ministra zdravstva Vlahušića. “Baš na današnji dan prije točno 18 godina pokrenuli smo projekt. 10. svibnja 2003. se u svijetu prvi put obilježio Svjetski dan kretanja, a u Hrvatskoj je počeo projekt ‘Živjeti zdravo’”, rekla je.

Krunoslav Capak je na kraju konferencije za medije komentirao i stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

Silazni trend trećeg vala

“Danas imamo najnižu brojku nakon duže vremena. Sada smo u silaznom kraku trećeg vala”, rekao je Capak i poručio kako su sretni i zadovoljni zbog toga, no da i dalje treba biti oprezan.

“Pokušavamo procijepiti što više stanovništva kako bi došli do takozvanog kolektivnog imuniteta. Jedini način je da se što više procijepimo. Važno je da se držimo epidemioloških mjera, a jednog dana, kad ćemo imati visoku procijepljenost i imunitet u populaciji moći ćemo popuštati mjere”, kaže Capak.

Dodaje i da se radi na cjepivu za djecu. “U Americi je Pfizer već registrirao cjepivo za djecu od 12 d 16 godina. Radi se na cjepivima za mlađu populaciju, pa čak i za dojenčad”, rekao je.

Kada je riječ o nedostatku AstraZenecina cjepiva u Zagrebu, Capak uvjerava da će svi koji su primili prvu dozu dobiti i drugu. “Ne mogu vam odgovoriti za AstraZenecu jer nismo dobili još informaciju koliko će doći ovaj tjedan. Svi će dobiti drugu dozu”, poručio je.

Izvor: nacional.hr Foto:

Pratite nas na društvenim mrežama!