Car sharing u Osijeku: Unajmite električni automobil za samo deset kuna

U Osijeku se od sada električni auto može koristiti kao privatni javni prijevoz. Auto se može koristiti maksimalno tri sata, a cijena vožnje za 15 minuta je 10 kuna. S ovim potezom Osijek postaje grad koji može stati uz bok i svjetskim zelenim gradovima, a super je i što je cijena najma jeftinija nego u drugim gradovima u svijetu. To je uglavnom zato što u drugim gradovima ovakvim projektima upravljaju privatni vlasnici, dok je kod nas ovaj zeleni projekt osigurao grad kroz europske projekte. 

Grad Osijek, ove je automobile uzeo pod okriljem europskog projekta “Life” koji za cilj ima smanjivanje emisija ispušnih plinova. Sve je koštalo 460 tisuća eura, te je 60% stiglo iz EU fondova, dok je 40% iz gradskog proračuna. “U okviru tih 40 % su uključene i plaće djelatnika koji rade na ovom projektu”, rekao je Srećko Kukić, savjetnik za EU projekte u gradu Osijeku. Dodaje da se Osijek razlikuje od drugih europskih gradova zato što želi ovu uslugu integrirati u obliku javnog prijevoza. U Osijeku se trenutno u obliku javnog prijevoza može koristiti autobus, tramvaj, sada i električni autobus a najavljen je dolazak i električnih romobila. 

Trenutno je na raspolaganju osam električnih automobila na 18 lokacija, koje su ujedno i punionice. Korisnici ih mogu uzeti na tim lokacijama, te ga moraju i vratiti natrag na jednu od tih 18 lokacija. Kada je baterija auta u potpunosti puna auto može prijeći i do 300 kilometara, te ga možete voziti i do 130 kilometara na sat. 

Izvor: green.hr, im/radiokrizevci.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!