Danas, 20. svibnja je Svjetski dan pčela

Na današnji se datum obilježava Svjetski dan pčela. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2017. godine donijela Odluku o obilježavanju Svjetskog dana pčela 20. svibnja s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje broja pčela u svijetu.

Predviđeno je da se Svjetski dan pčela obilježava kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela i drugih oprašivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju. Cilj je ojačati mjere usmjerene na zaštitu pčela i drugih oprašivača, koje bi značajno pridonijele rješavanju problema povezanih s globalnom opskrbom hranom i uklanjanju gladi u zemljama u razvoju.

Pritom su od najveće važnosti divlji oprašivači, raznolika skupina životinja, od kojih su najznačajnije pčele, muhe pršilice i leptiri. U Europi je poznato više od 2000 vrsta pčela, a posebno veliku raznolikost nalazimo na Mediteranu, dok na planinskim staništima obitava najveći broj endemskih vrsta pčela. Važno je napomenuti da pčele medarice, vrste koje je udomaćio čovjek, iako doprinose oprašivanju, ne mogu zamijeniti ulogu koju u oprašivanju imaju divlji oprašivači.

U Europskoj uniji oprašivači su neophodni za opstanak 84 % poljoprivrednih vrsta, a 76 % proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju kukaca. Raznolikost i brojnost divljih pčela i ostalih oprašivača u padu su u mnogim regijama svijeta, te da su mnoge vrste ugrožene.  Stoga je ključno zaustaviti gubitak bioraznolikosti.

Kao uzroci ugroženosti pčela prepoznate su nestanak i fragmentacija staništa povezani s promjenama u korištenju zemljišta, zatim klimatske promjene i intenzivna poljoprivreda. Rezolucija Europskog parlamenta o EU Inicijativi za oprašivače skreće pozornost na utjecaj korištenja pesticida na domaće i divlje pčele. Poticanjem održivih poljoprivrednih praksi, uključujući smanjenje uporabe pesticida i zadržavanje prirodne vegetacije na dijelovima poljoprivrednih površina, kao i sađenjem zavičajne vegetacije na urbanim i drugim antropogenim zelenim površinama, možemo doprinijeti borbi za opstanak pčela, a time i za opstanak nas samih.  

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!