Danas je Svjetski dan nepušenja

Svake godine posljednjeg dana mjeseca svibnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan nepušenja.

Fokus Svjetskog dana nepušenja  je na utjecaju štetne uporabe duhana na zdravlje pluća.

Cilj obilježavanja toga dana je povećati svijest o negativnom utjecaju duhana na zdravlje ljudi, od nastanka raka do kroničnih bolesti dišnog sustava, te naglasiti temeljnu ulogu pluća na zdravlje i dobrobit svih ljudi.

Taj dan služi kao poziv na akciju, zagovarajući učinkovite politike za smanjenje potrošnje duhana i uključivanje dionika u više sektora u borbi za kontrolu duhana. Upozorava se na ugrožavanje zdravlja pluća ljudi širom svijeta, kronične bolesti dišnog sustava

. Pušenje je glavni uzrok raka pluća, odgovorno je za više od dvije trećine smrti od raka pluća u svijetu. Izloženost duhanskom dimu kod kuće ili na radnom mjestu također povećava rizik od raka pluća.  Pušenje je vodeći uzrok kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), stanja u kojem nakupljanje gnojne sluzi u plućima rezultira bolnim kašljem i bolnim teškoćama disanja. Rizik od razvoja KOPB je posebno visok među pojedincima koji počinju pušiti u ranoj dobi, jer duhanski dim značajno usporava razvoj pluća. Duhan također pogoršava astmu, koja ograničava aktivnost i doprinosi invalidnosti. Rani prestanak pušenja je najučinkovitiji tretman za usporavanje napredovanja KOPB i poboljšanje simptoma astme.

 Duhanski dim je vrlo opasan oblik onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru: sadrži preko 7 000 kemikalija. Iako duhanski dim može biti nevidljiv i bez mirisa, može se zadržati u zraku do pet sati, stavljajući izložene riziku od raka pluća, kroničnih bolesti dišnog sustava i smanjene funkcije pluća.

Najučinkovitija mjera za poboljšanje zdravlja pluća je smanjenje upotrebe duhana i duhanskih proizvoda, te smanjenje izloženosti duhanskom dimu u okolišu.

(HZJZ)

Pratite nas na društvenim mrežama!