Digitalne potvrde posebno važne za Hrvatsku tijekom turističke sezone

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na posebnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu.

Uoči drugog dana sastanka na vrhu, u izjavi medijima, premijer Plenković se osvrnuo na incident sa zrakoplovom Ryanaira iznad Bjelorusije. Rekao je da jučer na Europskom vijeću postignut čvrst dogovor da se Bjelorusiji uvedu nove sankcije. Dodao je i da se od Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo očekuje da provede istragu.

“Poslali smo snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje Romana Protaševiča”, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade je izvijestio da se raspravljalo i o odnosima s Rusijom. “Održali smo stratešku raspravu o odnosima s Rusijom te zatražili od visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella da o tome pripremi izvješće za sljedeći summit u lipnju”, rekao je.

Premijer je kazao da na današnjem sastanku Europskog vijeća očekuje kvalitetnu raspravu o Covidu-19, posebno o digitalnim potvrdama. Dodao je da je riječ o instrumentu koji će omogućiti veću slobodu kretanja u Europskoj uniji. Istaknuo je da je to posebno važno za ponovno pokretanje gospodarstva, pogotovo za slobodno kretanje radnika i putovanje turista tijekom turističke sezone, ocijenivši to posebno važnim i za Hrvatsku.

“Vjerujemo da će se omogućiti veća sloboda kretanja Europskom unijom svima koji su testirani, cijepljeni ili su preboljeli Covid”, dodao je Plenković.

Cilj je da EU bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena

Predsjednik Vlade je rekao da će raspravljati i o borbi protiv klimatskih promjena, dodavši da će Europska komisija uskoro predstaviti zakonodavni paket. “Ideja je da se do 2030. godine smanji emisija stakleničkih plinova za 55 posto”, ustvrdio je.

Plenković je rekao kako je uvjeren da će instrument EU sljedeće generacije omogućiti svim članicama da dostignu te ciljeve.

“Hrvatska će sa svoje strane dati maksimalni doprinos kako bi se postigli ti ciljevi i da EU bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena”, zaključio je premijer.

Vlada Republike Hrvatske

Foto: Š. Višak

Pratite nas na društvenim mrežama!