Dogovor članica uoči turističke sezone – ulazak svima koji su cijepljeni

Države članice Europske unije dogovorile su u srijedu blaže kriterije za ulazak turista iz trećih zemalja te odlučile dopustiti ulazak svima koji su potpuno cijepljeni. Dogovor je postignut na razini veleposlanika država članica i odluku još treba formalno potvrditi Vijeće EU-a, što se očekuje u sljedećih nekoliko dana.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije od 3. svibnja, koja je preporučila da se dopusti ulazak u Europsku uniju bez dodatnih restrikcija inozemnim državljanima koji su u cijelosti cijepljeni protiv COVID-19 te stižu iz zemalja gdje je epidemiološka situacija povoljna.

EU je u ožujku prošle godine uveo ograničenja za sva neobvezna putovanja iz trećih zemalja, dok je osobama koje u Europu putuju iz nužnih razloga ulazak bio dopušten. Neobvezna putovanja, bez obzira na individualni status cijepljenja, trenutačno su dopuštena za putnike iz sedam zemalja s dobrom epidemiološkom situacijom. To su zemlje koje imaju 14-dnevnu kumulativnu stopu zaraženih do 25 na 100.000 stanovnika. Sada je taj prag povećan na 75 prijavljenih slučajeva COVID-a na 100.000 stanovnika, dok je Komisija predlagala 100. To znači da će uskoro biti znatno proširen popis zemalja iz kojih će se moći ulaziti u EU bez obzira na to jesu li osobe cijepljene.

Svi putnici koji su potpuno cijepljeni, to jest koji su dobili predviđen broj doza cjepiva, moći će ući u EU bez obzira na to iz koje zemlje dolaze. Uvjet je da su cijepljeni jednim od cjepiva koja su odobrena u Europskoj uniji. U slučaju da se epidemiološka situacija u nekoj trećoj zemlji brzo pogorša, a posebno ako se otkrije neka vrsta zabrinjavajuće varijante ili varijante od interesa, države članice mogu odlučiti hitno i privremeno zabraniti ulazak svim rezidentima tih zemalja koji nisu građani EU-a.

Međutim, čelnici EU-a još nisu uspjeli dovršiti pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak. Digitalni certifikat mogao bi otvoriti više zemalja EU-a za putovanja unutar Unije potkraj lipnja, čak i dok traje i dalje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa. Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv COVID-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest. To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle cijepiti. Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutačno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja.

Podsjetimo kako je Vlada objavila da je Hrvatska uspješno obavila pilot-testiranje sustava tzv. COVID putovnica te najavila njihovo izdavanje od početka lipnja.

Izvor: glasslavonije.hr, Foto: pixabay.hr, im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!