EU daje AstraZeneci još tri mjeseca za cjepivo

AstraZeneca obvezala se na 300 milijuna doza cjepiva u prvoj polovici godine, a isporučila je samo 50 milijuna. EU bi pristao da se originalne doze isporuče do kraja rujna ako 120 milijuna stigne do kraja lipnja.

Europska unija spremna je AstraZeneci dati dodatna tri mjeseca da ispuni svoje ugovorne obveze pod uvjetom da kompanija isporuči 120 milijuna doza cjepiva do kraja lipnja, rekao je odvjetnik EU-a u sudskom procesu koji je Europska komisija pokrenula protiv britansko-švedske farmaceutske tvrtke.

Tužba EK je uglavnom proceduralne naravi i bavi se suštinom problema, piše Reuters. Prethodni proces je pokrenut u travnju i otvara mogućnost da EU zatraži financijskih penala. U utorak je EU od suda zatražila simboličnu kompenzaciju od 1 eura za ono što smatra neipunjavanjem ugovora od strane AstraZenece. Pravni zastupnik kompanije žalio se sudu da je Komisija pokrenula postupak premda je jedan već u tijeku.

Prema ugovoru AstraZeneca obvezala se isporučiti 300 milijuna doza cjepiva protiv Covida 19 do kraja lipnja. Dosad je isporučeno samo 50 milijuna. Odvjetnik EU-a rekao je da bi blok pristao da se originalnih 300 milijuna doza isporuči do kraja rujna s tim da 120 milijuna stigne do kraja lipnja.

Odvjetnik AstraZenece odgovorio je sucu da “se nada” isporuci 100 milijuna do kraja lipnja, prenosi Reuters.

Izvor: poslovni.hr, Foto: pixabay.com, im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!