Gradski odbor SDP-a danas je održao izvanrednu konferenciju na temu Podravke

Pažljivim čitanjem Vladine „debele knjige“ (više od 1000 stranica) pod naslovom „Nacionalni plan oporavka i otpornosti od 2021 do 2006“ koji je otišao u EU iz koje se očekuje gomila novca najavljeno je i za podravski kraj prodaju njihovog gospodarskog bisera „Podravke“. To je ponovo uzburkalo političke i gospodarske duhove na koprivničkom području.

Stoga se u petak oglasio i saborski zastupnik iz redova SDP-a i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je u petak oštrim riječima napao Vladu Andreja Plenkovića. Nacionalni plan oporavka koji je s toliko entuzijazma predstavio premijer Plenković je opet pokazao da HDZ-e čim dobije malo više „zraka“ nego što bi trebao imati opet postaje ona stranka Kuščevića, Josipe Rimac, Gabrijele Žalac…Kod njih uvijek uzmanjka transparentnosti, otvorenosti i poštenja – kazao je gradonačelnik Koprivnice u uvodnom dijelu tiskovne u središtu SDP-a u Koprivnici u petak.

Jakšić je u nastavku kazao kako je još prošle jeseni pohvalio dolazak svih tih milijardi iz EU i upitao koje su to sve reforme obećane Bruxellesu da vi taj novac došao u Hrvatsku.

Podravka mora vratiti na listu kompanija od strateškog interesa

Ono što je nama jako bolno je i priča iz Plana koji se odnosi na našu Podravku – pojašnjava Jakšić kako Podravka 70 godina prednjači svojom aktivnošću i vuče cijeli kraj i uvijek je bila generator razvoja poljoprivrede cijele zemlje.Ona je 70 godina prednjačila svojom inovativnošću, vukla je cijeli kraj, cijelu zemlju, bila generator razvoja cijele poljoprivrede.

Nju su stvarale generacije i u Covid pandemiji je pokazala koliko je važna, kao što bi nam svima trebalo biti važno da budemo održivi sa svojom poljoprivrednom i prehrambenom proizvodnjom. Ta Podravka danas nije na listi od strateškog značaja Republici Hrvatskoj i ta će Podravka, kako stoji u dokumentima koji su otišli u Bruxelles, biti prodana i privatizirana 2023. ili 2026. Na ovaj kraj se ne smije gledati kao na Gruntovčane. Nismo to zaslužili – rekao je Jakšić i zatražio da se Podravka mora vratiti na listu kompanija od strateškog interesa.

Pri tome je naveo nekoliko primjera poput Francuske i Skandinavije koji su pokazatelj da državno vlasništvo nije nužno zlo. Dotakao se i mirovinskih fondova, koji imaju naviše dionica u vlasničkoj strukturi, za koje je kazao da su dosad pokazali kao smokvin list.

Izvor: 24sata.hr

Foto: wikipedija

Pratite nas na društvenim mrežama!