HAK-ovo istraživanje: Nekolicina hrvatskih vozača kazne u prometu smatra preniskima

Hrvatski autoklub objavio je rezultate istraživanja provedenog među građanima o percepciji brzine vožnje u cestovnom prometu. Istraživanje je provedeno u travnju 2021. na 401 sudioniku.

Istraživanje je pokazalo je kako su sudionici u većoj mjeri upoznati s ograničenjima brzine nego s iznosima kazni. Tako 77% sudionika poznaje da je maksimalna dozvoljena brzina u naseljenim mjestima 50 km/h a zanimljivo je kako je u Slavoniji najveći udio onih koji smatraju da je ograničenje 70 km/h – njih 22%. Pritom je čak 70% sudionika istraživanja smatralo kako je kazna za prekoračenje brzine veće od 50 km/h od dopuštene na cestama izvan naselja – blaža.

Mišljenja sudionika istraživanja su bila podijeljena kad je riječ o kaznama za prekoračenje brzine – trećina ih smatra preniskim, trećina da su točno onakve kakve trebaju biti a 22 posto ih smatra previsokima. Muški sudionici u većoj mjeri podržavaju smanjenje postojećih kazni zbog prekoračenja brzine (30%), dok žene u većoj mjeri zagovaraju njihovo povećanje (39%).

Većina sudionika, njih 81% nije za smanjenje brzine na autocestama na 100 km/h. Zanimljivo je kako je najviše onih koji bi ipak smanjili brzinu iz Dalmacije – njih 24%. Kad je riječ o smanjenju brzine u gradovima mišljenja su podijeljena, 58% sudionika smatralo je kako se ona ne bi trebala mijenjati u gradovima a 42% kako bi se trebala. Pritom su za smanjenje brzine više od prosjeka sudionici iz Dalmacije (54%) a za povećanje brzine sudionici iz Slavonije (63%).

Većina sudionika smatra kako su sadašnja ograničenja brzine adekvatna, no njih 48% smatra brzine u blizini škola i vrtića ili (28%) u centru grada previsokima te kako bi ih trebalo smanjiti. Čak 89% sudionika istraživanja smatra kako bi se brzina u zonama oko škola trebala ograničiti na 30 km/h.

Izvor: HAK
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!