Igor Kuzmić – križevački bibliobus ima sve više stajališta

Križevački bibliobus, pokretna knjižnica redovito po određenim danima stiže u sela Križevaca i okolnih općina. Broj stajališta se povećava, pa knjiga školacima i odraslima, dovozi slikovnice vrtićancima. Započeo je svoju vožnju 2009. godine i mnogi su tako stekli naviku čitanja, kaže bibliotekar i vozač bibliokombija Igor Kuzmić.

– »Neki mi kažu da im je to jedino zadovoljstvo pa su se i roditelj i učitelji navikli da djeca ne moraju više ići po lektiru ili druge knjige u Gradsku knjižnicu ili školsku knjižnicu koja nema obično dovoljan broj knjiga za sve učenike svoje škole. Imamo veliki broj stajališta. Kada smo se formirali, imali smo  24 stalna, pa smo proširivali tokom godina. Prošle godine smo uveli dva nova stajališta  u dječjem vrtiću »Zraka sunca« i Dječjem vrtiću Križevci, a ove godine smo otišli i u vrtić u Svetom Ivanu Žabnu. Sada imamo preko 250 mališana koji jedva čekaju da dođe bibliobus. Napravim im iskaznice sa likovima iz crtića i oni su presretni što dobiju svoju iskaznicu i što su naši članovi.  Inače, djeca su sada počela više čitati za zabavu neke knjige koje se vežu uz igrice. Stripovi se isto malo više čitaju i sve više su počeli čitati neke knjige koje u izvan same obavezne lektire što je dobro. 

Želimo da se stekne navika za čitanje kod djece od najmanjih nogu« – kaže Igor Kuzmić.

U bibliokombiju ima knjiga i za odrasle, isti je odabir kao i u Gradskoj  knjižnici, napominje Igor Kuzmić:

-»Ljudi vole čitati neke lagane knjige, iako  traže i obiteljske drame koje zahtjevaju malo više pažnje. U bibliokombi nam stane oko 2000 naslova, ali kako smo uveli vrtiće, vidim da imamo i premalo mjesta za slikovnice.  Nedostaje i izložbeng prostora pa se nadam da ćemo ga imati više u novom bibliobusu. Nadam se da ćemo uspjeti nabaviti novi preko projekta. 

Nudimo im i micro bitove, literaturu za učitelje, medijsku kulturu za učitelje.

Bez obzira na tehniku, knjiga će po meni uvijek ostati knjiga.  Može biti u bilo kakvom obliku, digitalnom ili slično, ali mislim da će još uvijek dugo zaživjeti u papirnatom obliku« – napominje Igor.

Bibliobus je lakši način dolaska do korisnika pa će knjižnica na kotačima i dalje obilaziti naselja i nuditi knjige na posudbu.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!