Jučer započeli 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika – otvorena izložba slikarice i kiparice Karin Grenc

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu i euharistijskim slavljem započeli su jučer u Križevcima 13.

Dani hrvatskih svetaca i blaženika. U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci zatim je otvorena izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” autorice splitske akademske slikarice i kiparice Karin Grenc. 

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn izrazio je zadovoljstvo što se ova manifestacija odvija u Križevcima čime se grad ponosi.  

-Iznimno sam ponosan biti na čelu ovog grada, ali ponajviše zbog divnih ljudi  koji svakodnevno oplemenjuju društveni, kulturni ali isto tako i liturgijski život našeg grada” – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Župan Darko Koren istakao je da je ovo jedan od značajnijih događanja u godini  na prostoru cijele Koprivničko-križevačke županije:

-“Svaki grad prije svega čine ljudi, čine ga objekti, ali i ostavština. Ona ima veliku vrijednost samo ako postoje ljudi koji je čuvaju. Upravo je ovaj program primjer očuvanja svega onoga vrijednoga što jedna sredina ima” – istakao je župan Darko Koren i zahvalio organizatorima.

Goste je pozdravila i ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi,

a zatim se obratio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml. koje je i organizator izložbe. Autorica izložbe, splitska slikarica i kiparica Karin Grenc zahvalila je na mogućnosti da svoju umjetnost predstavi posjetiteljima, a izložbu je zatim otvorio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije :

-“Ono što je posvjedočila i naša umjetnica te ova izložba, a i izložbe svih 13 godina nose u sebi jednu stalnost, jedan kontinuitet, bogatstvo raznolikosti, a to je doživljaj njihove svetosti” – rekao je biskup Vjekoslav Huzjak. 

Voditeljica programa bila je Tanja Baran, a u glazbenom dijelu nastupili su članovi Zajednice mladih katolika “Zamak” iz Karlovca.

Autorica izložbe Karin Grenc  osim slikarstva radi u kiparstvu i grafičkom dizajnu. Djela joj se nalaze u privatnim zbirkama po svijetu. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te imala više samostalnih izložbi. Česta je sudionica likovnih kolonija i humanitarnih akcija, a živi i radi u Splitu. Kako je u predgovoru kataloga za izložbu napisao likovni povjesničar i kritičar, Stanko Špoljarić prof., drvo je materijal umjetničkog izražavanja Karin Grenc

-“Za Karin drvo je živi organizam, iako odvojeno od korijena nije izgubilo ništa od svog vitaliteta, unutrašnjeg rasta.  I pomalo paradoksalno, i ono drvo odbačeno, daleko od svake zaglađenosti kod Karin ima plemenitost, svoju tvarnost života koju Karin osjeća i njeguje u svim dionicama kreativnog puta” -naglasio je likovni povjesničar i kritičar Stanko Špoljarić. Izložba se može razgledati do 5. lipnja. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!