Kod Žapca – Dječji vrtić Žabac – novo stajalište bibliokombija Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci

U Svetom Ivanu Žabnu je 8. veljače 2021. godine svečano otvoren dječji vrtić Žabac. 

Ubrzo smo s ravnateljicom dogovorili da i naš bibliokombi uvede taj vrtić kao obavezno stajalište svaki drugi utorak. Budući da aktivno provodimo nacionalnu kampanju „Čitaj mi!”, prioritete smo stavili upravo na djecu i njihovo „čitanje” od najranije dobi.

Slikovnica je prva knjiga s kojom se dijete susreće pa tako djelatnici narodnih knjižnica imaju posebnu odgovornost u podupiranju stvaranja navike čitanja i promicanja knjiga i druge građe za djecu upravo od te najranije dobi. Odgoj budućih čitatelja započinje upravo sa slikovnicom.

Namjera koja stoji iza aktivnosti poput čitanja slikovnica najmlađima svakako je razvijanje čitateljskih navika djeci koja će za knjigom posezati upravo iz užitka prema čitanju. Stoga, odlazak djece u knjižnicu, tj. bibliobus/bibliokombi, te vlastiti odabir slikovnice, nešto je što je dijete po prvi put učinilo samostalno – izabralo iz mnoštva šarenih i vizualno privlačnih slikovnica jednu, njemu/njoj baš u tom trenu posebnu. Tu slikovnicu ono želi da mu se pročita i da baš ta njegova slikovnica bude najbolja i drugima. Ti prvi koraci kasnije ih mogu odvesti do svih krajeva svijeta, onih do kojih se stiže nogama i onih u koje stižemo maštom, kroz priče.

Prvi se radni utorak vrtića, po dogovoru, u bibliokombi uputilo 40-ak djece, polaznika vrtića Žabac, sa svojim odgajteljicma gdje su izabrali svoju prvu, baš onu najposebniju, slikovnicu. 

Gradska knjižnica “Franjo Marković”

Pratite nas na društvenim mrežama!