Luka Katančić – LAUREAT 11. DANA IVANA TRNSKOG

U subotu 8. svibnja 2021. godine u Vatrogasnom domu Novigrad Podravski na 11. po redu književnoj manifestaciji Dani Ivana Trnskog pobjedu je svojim ne objavljenim rukopisom odnio mladi pjesnik Luka Katančić te osvojio glavnu nagradu. Ona se sastoji od objavljivanja njegove zbirke poezije pod nazivom „Kad šutnja progovara“, čime će devet godina rada napokon izaći na svjetlo dana. 

Katančić je u pobjedničkom govoru istaknuo kako je beskrajno sretan što će njegove riječi napokon biti ukoričene, a posebno je zahvalio Eneriki Bijač na recenziji knjige i predsjedniku ogranka Darku Pernjaku, ali i svima ostalima koji su ga pratili na njegovom putu. Plaketu mu je predao Zdravko Brljek, načelnik Općine Novigrad Podravski.

Nagradu Ivan Trnski raspisuje Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, a Katančićeva prva zbirka poezije bit će objavljena do sljedeće godine, kad će biti i promovirana na 12. Danima Ivana Trnskog. 

Luka Katančić rođen je 1996. godine u Zagrebu, a živi na relaciji Koprivnica-Zagreb. Nakon završene osnovne škole i klasične gimnazije u Zagrebu, upisao je Pravni fakultet, također u Zagrebu. Na državnom natjecanju „LiDraNo“ sudjelovao je 2009. godine, a godinu poslije na županijskom. Osvojio je nekoliko nagrada za poeziju u Novom Sadu, sudjelujući na Međunarodnom festivalu poezije i kratke priče u kategoriji autora do 30 godina. Također je sudjelovao na drugom i trećem Gornjogradskom književnom festivalu u Zagrebu. Neke od pjesama objavio je u beogradskom književnom časopisu „Zvezdani kolodvor“, i u petrinjskom zborniku „Petrinjske staze“, a jednu od kratkih priča pod naslovom „Napokon vani“ na internetskom portalu književnog časopisa „Kvaka“.

Za kraj, donosimo vam jednu u nizu njegovih pjesama.

Iza     

Iza te šutnje čujem riječi

što se gromoglasno muče.

Iz dubokog pogleda

sjaje blještave oči 

zasljepljujuće munje.

Iza tvojeg „ništa“

krije se „sve“,

bujice i prolomi,

eklipse i bezdani, 

nervni sustav svemira.

Iza tog lelujavog koraka

stabilna kretnja ide 

umjereni tempo.

Iza, ispred, nasuprot i pored

tebe sam ja

da te podignem. 

Izvor i foto: Lea Bijač

Pratite nas na društvenim mrežama!