Ministarstvo na potezu zbog važne sudska odluke : Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji

Danijel Martinović iz udruge ‘Dugina obitelj’ izjavio je kako je ‘veliki trenutak’ odluka Upravnog suda prema kojoj istospolni životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelj.

‘Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj’, rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović, javlja N1.

Iz Duginih obitelji kažu: ‘Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje.’

‘Mi već pet godina ponavljamo jedno te isto: građanke i građani Republike Hrvatske ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji. Bez obzira trebamo li platiti porez, tražimo li posao, ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika’, dodao je Martinović. 

Izvor:n1, im/radiokrizevci.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!