Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom prva četiri mjeseca ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 217 prometnih nesreća (2020.-151) od čega 60 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 157 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama ozlijeđene su 73 osobe, od čega je 12 osoba zadobilo teške (2020.-7) i 61 osoba zadobila je lake tjelesne ozljede (2020.-49). Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 37 prometnih nesreća (2020.-27), a mladi vozači 47 prometnih nesreća (2020.-29).

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati, u petak, 7. svibnja, do 7 sati, u ponedjeljak, 10. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.

Posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.

Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima. Prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

Na poseban oprez pozivamo mlade vozače i vozače starije životne dobi, da obrate pozornost na postavljenu prometnu signalizaciju i vode računa o održavanju sigurnosnog razmaka u odnosu na druge sudionike u prometu. Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo korištenje sigurnosnog pojasa te prijevoz djece u sigurnosnim autosjedalicama.

Pratite nas na društvenim mrežama!