Novo, neobično voće

Neobično i zanimljivo voće možete nabaviti sada i u Hrvatskoj! Križanjem različitih vrsta voća, najčešće se radi o koštićavom voću (marelica, šljiva, trešnja), dobiveni su zanimljivi novi križanci s različitim omjerom gena izvornih roditelja, a koji imaju neke izrazite prednosti poput povećane čvrstoće ploda, manje kiselosti, veći udio šećera i druga značajna tržišna svojstva. Sad i u Hrvatskoj možete nabaviti sadnice tog novog zanimljivog voća, pa predstavljamo neke od njih.

Aprisali

Aprisali je križanac između marelice (Prunus armeniaca L.) i šljive, a svojstvena mu je jako izražena aroma. Aprisali ima više zajedničkog s marelicom nego sa šljivom. Raste polako do 2 metra visine (stablo je nešto manje od marelice) zbog čega je pogodna voćka za uzgoj i u lončanici.  Ova voćka je otporna na zimu i na mraz i pogodna je za uzgoj u hladnijim regijama.

Cvate kad i marelice i samooplodna je. Brzo dolazi u rod, već u drugoj godini.  Dozrijeva u srpnju, ali svi plodovi ne dozrijevaju u isto vrijeme. Plodovi su okrugli, tamno ljubičasto plave boje, manje čvrsti od šljive i sočni. Meso je crvenkaste boje, malo kiselo i naginje okusu šljive, ali se osjeti i šljiva i marelica. Takvi plodovi savršeno odgovaraju za svježu potrošnju ili za pripremu marmelada ili kompota.

Aprimira

Aprimira je novi križanac između marelice (Prunus armeniaca L.) i mirabele, ringlove šljive.  Stvara brojne bijele cvjetove te cvate od ožujka do travnja. Plodovi dozrijevaju postupno – od sredine kolovoza i mogu se brati s voćke produženo vremensko razdoblje. Plodovi su relativno veliki u odnosu na divlju šljivu, a veličine su kao kod male marelice. Plod je težine od 35 do 45 g. Boja ploda je žuto-narančasta sa svijetlom nijansom crvene boje.

Aprykira

Aprikyra je križanac marelice (Prunus armeniaca L.) i trešnje (Prunus avium L.). Rezultat navedenog križanja je voće čiji plodovi imaju jedinstvenu aromu. Poznata je više od 30 godina, ali se još uvijek uzgaja samo u amaterskim voćnjacima.  Otporna je na niske temperature zimi, a budući da cvjeta nakon marelice dosta je otporna na mraz.  Rodi već u drugoj godini nakon sadnje, a prirod je velik i redovit.

Plodovi dozrijevaju u prvoj polovici srpnja. Plodovi su nešto manji od marelice, veličine od 3 do 5 cm, a boja ploda je tamno ljubičasto-crvena. Okus plodova naginje marelici, a osjeti se i okus trešnje od koje su sočniji.

Fourberry

Fourberry zapravo je posebna vrsta iz roda ribiza i nevjerovatno je otkriće u području selekcije bobičastog voća. Ovo voće ima jestiva i ukrasna svojstva. Plod je nešto manji od joste i pored toga u jesen nas daruje bojom plemenitih javora. Ovo je definitivno pravi izbor da se oživi svaki vrt.  Bobice sazrijevaju mnogo kasnije nego kod ribiza. Treba ih brati kad su bobice potpuno crne, a tada su ukus i miris najizraženiji. (Gospodarski list)

Pratite nas na društvenim mrežama!