Održan prijem za vatrogasce – zahvala na humanosti

Povodom Dana vatrogasaca i blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u Maloj gradskoj vijećnici Grada Križevaca održan je danas prijem za križevačke vatrogasce. Prijemu su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Miroslav Petračija, v.d. zapovjednika Javne vatrogasne postaje Križevci Marijan Sokolić i tajnik Vatrogasne zajednice te predsjednik DVD-a Križevci Ivan Matosović.

Čestitajući im ovaj dan, gradonačelnik Mario Rajn kazao je:

-“U godini koja je iza nas mislim da svjedočimo više nego ikada o značaju pripadnika naše društvene zajednice koji najviše brinu o nama.

Naše vatrogaskinje i vatrogasci spremni su riskirati svoje živote da bi sačuvali naša materijalna dobra i naše živote. U protekloj godini posvjedočili smo nizu primjera da pomognu u elementarnim nepogodama. Na tome vam od srca zahvaljujem u ime Grada Križevaca” – kazao je gradonačelnik Rajn uz napomenu da se zahvala pronese do svakog člana vatrogasnih društava.

-“Mi ponosno brojimo 35 aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, imamo vrlo aktivnu Vatrogasnu zajednicu i Javnu vatrogasnu postrojbu i svima njima nastojimo davati maksimalnu podršku i volio bih vjerovati da su to osjetili u protekle četiri godine. Zadužili su nas u mnogim primjerima, najsvježije je potres u Sisačko-moslavačkoj županiji kad su se upravo naši vatrogasci i JVP i VZ, dobrovoljci okupili u rekordno kratkom vremenu, odreagirali među prvima, bili među prvima u Petrinji i pomagali unesrećenima. Slovimo za najvatrogasniji grad u državi, svaki sedmi stanovnik našeg grada istovremeno je i član vatrogasnog društva i to je nešto na što, pogotovo na današnji dan, moramo biti izrazito ponosni i kao odgovorna javna uprava davati podršku. Čestitam vam Dan svetog Florijana, vašeg nebeskog zaštitnika i želim da godina pred nama bude mirnija. Neka se nalazimo u onim okolnostima u kojima su vatrogasci isto predvodnici društvenog života u ruralnim krajevima i u gradu, predvodnici su niza radnih akcija za poboljšanje naše društvene zajednice, i u dobru i u zlu vi ste ovdje” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Miroslav Petračija zahvalio je na svemu učinjenom za vatrogastvo te povećanju proračuna Vatrogasne zajednice za 100 posto.

-“Vršili smo nabavu vatrogasne opreme za svih 35 DVD-a, kupili smo novo kombi vozilo za prijevoz ljudi i opreme, nabavljali smo opremu za gašenje požara i natjecanja. Na žalost, prošle godine je zbog pandemije odgođeno državno vatrogasno natjecanje gdje se plasiralo naših pet ekipa. Nadamo se da će se održati ove godine. Sudjelovali smo u financiranju domova uz pomoć grada, vršili smo obuku naših vatrogasaca, bili među prvima koji su uputili svoje dobrovoljne vatrogasce na potresom pogođena područja” – istakao je Miroslav Petračija.

V.d.zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Križevci Marijan Sokolić

rekao da su vatrogasci u vrijeme potresa na području Križevaca imali 70-tak intervencija na dimnjacima i krovovima.

“Građani kojima smo pomagali rekli su nam da smo jedna dobro organizirana zajednica i pohvalili naš rad. Zbog pandemije su obustavljene brojne aktivnosti koje su trebale biti, kao što je Dan otvorenih vrata i tehnički zbor žurnih službi. Nakon potresa imali smo zahtjeve od javnih ustanova, dječjih vrtića i osnovnih škola da obavimo edukacije oko pravilnog načina evakuacije prilikom potresa. Pošto nismo mogli raditi preventivne mjere, obavili smo krečenje vatrogasnog doma, vrlo smo aktivni i radimo konstantne vježbe” – rekao je Marijan Sokolić.

Osvrnuo se i na dosadašnje intervencije kojih je bilo 55 u ovoj godini. Od tog broja 16 je bilo požarnih i 39 tehničkih intervencija.

-“Prošle godine smo u ovom periodu imali 44 intervencije i došlo je do velikog porasta tehničkih intervencija. Stoga je od velike zahvale namjera Grada da se nabavi novo tehničko vozilo koje je sada već starije od 40 godina i nije sigurno za vatrogasne intervencije” – dodao je v.d. zapovjednika JVP Križevci Marijan Sokolić.

U povodu Dana svetog Florijana večeras će biti služena sveta misa za vatrogasce u crkvi sv. Ane.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!