Održana početna konferencija projekta "Novi početak" – osigurano 9,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za sigurnu kuću

Virtualnim putem u  srijedu, 12. svibnja 2021. održana je  početna konferencija projekta “Novi početak”. Prisustvovali su joj župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, Sandra Batlek iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, voditelj projekta Darko Masnec, član projektnog tima Vladimir Šadek, pročelnik Grada Križevaca Sandro Novosel kao i drugi zainteresirani dionici.

Ukupna vrijednost projekta je 9.233.880,49 kuna i njime su osigurana sredstva za rad sigurne kuće, odnosno skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Financiran je u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a provodi se od 25.11.2020. do 25.5.2023. godine. Projektom “Novi početak” osigurati će se sustav podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, a svrha mu je unaprjeđenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama u Koprivničko-križevačkoj županiji, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji te podizanje svijesti javnosti o pravima žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren istakao je da  je  ugovorom osigurano 9,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava koja će biti iskorištena za realizaciju projekta. 

-“Cilj je pružiti zaštitu ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja te opremiti prostor sigurne kuće. Moramo posebnu pažnju posvetiti najranjivijim društvenim skupinama. Mi smo zaduženi da pomoć pružimo, da im damo nadu i optimizam i pomognemo im u teškim trenucima” – rekao je župan Darko Koren i zahvalio svim sudionicima u projektu.   

Sandra Batlak iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kazala je da provođenje projekta “Novi početak” pokazuje namjeru Koprivničko-križevačke županije da na svom području podigne kvalitetu dostupnih socijalnih usluga, ali i uvede nove usluge koje do sada nisu postojale s naglaskom na smještaj za žrtve nasilja u obitelji. 

-“Suradnja Ministarstva i šest županija započela je 2019. godine kad smo postigli dogovore o uspostavi skloništa u šest županija u kojima su nedostajala: Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. Uspostavom skloništa u ovim županijama u Republici Hrvatskoj sada ukupno imamo 25 skloništa i pokriveno je područje cijele Hrvatske. Ministarstvo je u tom procesu pružalo savjetodavnu pomoć županijama i tražilo model financijske potpore. Županije su pronašle svoje partnere, pronašle objekte i poduzele sve pravne korake i druge aktivnosti na uređenju prostora, a ministarstvo je objavilo poziv kojim smo osigurali 70 milijuna kuna za potrebe ovih šest skloništa. Ugovor s Koprivničko-križevačkom županijom potpisan je 25. studenog 2020. godine”. – kazala je Sandra Batlak i zahvalila predstavnicima  Koprivničko-križevačke  županije i Udruge HERA. 

Partner u projektu je Udruga HERA za zaštitu i promicanje ljudskih prava te je predsjednica Marina Švagelj Jažić zahvalila županiji koja je prepoznala problematiku i ušla u borbu uspostave usluge za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja kao i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u nastojanjima uspostave skloništa te postupku utvrđivanja minimalnih standarda uspostave skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja, Centru za socijalnu skrb Križevci kao jednom od partnera na projektu te PORA-i koja je bila stručna pomoć i podrška u pisanju projekta te Gradu Križevcima kao jednom od suradnika na projektu i u daljnjoj pomoći i pružanju podrške i uspostavi SOS telefona i Savjetovališta za žene žrtve obiteljskog nasilja.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović kazala je da kao struka već dugi niz godina ukazuju i znaju koliki je problem ako u  lokalnoj sredini nema pružatelja socijalnih usluga, odnosno zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji.

-“Drago mi je što su županija i naše resorno ministarstvo prepoznali ovaj problem s kojim se mi u struci susrećemo i što se krenulo s osiguravanjem smještaja za žrtve nasilja” – rekla je Sanja Jakopović.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić istakla je da je PORA kao regionalni koordinator bila stručna pomoć i podrška u pripremi i provedbi projekta koji je koristan za cijelu zajednicu.

-“Drago mi je da se osiguravaju uvjeti za one potrebe koje u zajednici postoje” – kazala je Melita Birčić i zahvalila partnerima u projektu te pozvala sve jedinice lokalne samouprave i institucije da koriste stručnu pomoć PORE.  

Ispred Grada Križevaca obratio se pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel. 

Voditelj projekta Darko Masnec istakao je u prezentaciji da je svrha projekta unapređenje sustava podrške, prevencije i zaštite žena od nasilja, osposobljavanje stručnjaka koji će raditi sa žrtvama nasilja i jačanje svijesti u javnosti o pravima žena žrtava nasilja.

-“Uspostava skloništa ima dvije komponente, tu je uspostava privremenog skloništa koje funkcionira te opremanje i građevinsko uređenje novog prostora koji će biti trajno rješenje. Zatim su tu edukacije, provođenje različitih verificiranih programa za žene koje su žrtve obiteljskog nasilja da ih se osposobi za određena zanimanja, te zapošljavanje stručnih kadrova socijalnog radnika, pravnog savjetnika i pedagoga. Zapošljavanje je učinjeno i kreće se sa edukacijama. Prostor će biti opremljen sa svim suvremenim pomagalima i ukupna vrijednost ulaganja je oko 4 milijuna kuna. Kapacitet kuće u kojoj će biti osiguran smještaj je 15-20 osoba, ovisno o tome jesu li obitelj ili pojedinci, a u  privremenom prostoru su već smještene osobe” – rekao je voditelj projekta Darko Masnec.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić istakla je da je ovaj projekt od izuzetne važnosti za županiju, podsjetila na nastojanja proteklih godina da se osigura sigurna kuća te zahvalila svim sudionicima u projektu što je konačno došlo do njegove realizacije. 

                 .

Pratite nas na društvenim mrežama!