Održana Stručna recenzija „Unaprjeđenje kvalitete i pristupačnosti usluge udomiteljstva u Hrvatskoj“

Održana je online Stručna recenzija „Unaprijeđenje kvalitete i pristupačnosti usluge udomiteljstva u Hrvatskoj“ u sklopu EU Programa za međusobno učenje kojemu je Hrvatska bila zemlja domaćin.

Organizacija ovoga sastanka predložena je s ciljem razmjene iskustava, dobre prakse, naučenih lekcija i prijedloga za unaprjeđenje udomiteljstva za djecu.

U sklopu Programa za međusobno učenje organizira se nekoliko takvih sastanaka godišnje te organizator, Europska komisija, uz zemlju domaćina uključuje predstavnike nekoliko drugih država članica, stručnjake i socijalne partnere.

Na sastanku je sudjelovalo gotovo 40 sudionika. Predstavnici Češke Republike, Mađarske, Italije, Latvije, Litve i Nizozemske te stručnjaci iz Hrvatske i predstavnici nevladinih organizacija na europskoj i nacionalnoj razini, predstavnici Europske komisije i tim iz Programa za međusobno učenje.

Razvoj udomiteljstva za djecu od strateškog je značaja za Republiku Hrvatsku i predstavlja važan dio skrbi o djeci s obzirom na pravo djeteta na život u obiteljskom okruženju. Također, razvoj udomiteljstva za djecu, izuzetno je važan dio procesa deinstitucionalizacije, razvoja i širenja socijalnih usluga za obitelji i djecu u obiteljskom okruženju za koju se Republika Hrvatska također opredijelila.

Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike intenzivno radi na planiranju i realizaciji aktivnosti kojima je cilj donošenje Zakona o udomiteljstvu kojim se planira osigurati bolji položaj udomitelja, kvalitetniji sustav podrške i edukacije te samim time pozitivno utjecati na broj udomitelja u Republici Hrvatskoj.
Vidljivo je, kako je razvoj i unapređenje udomiteljstva za djecu, tema od značajnog interesa za Europsku komisiju i zemlje članice te kako se sve zemlje suočavaju s istim ili sličnim izazovima, kao što je smanjenje broja udomitelja.

Tijekom rasprava predlagana su brojna potencijalna rješenja, prezentirani zaključci istraživanja na temu udomiteljstva, kao i programi koji su se pokazali uspješnima. (Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike)


Pratite nas na društvenim mrežama!