Otvorena izložba Josipa Generalića Tragom Bijelog jelena u OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci

U srijedu 26. svibnja u OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci  otvorena je izložba Josipa Generalića Tragom Bijelog jelena. Izložba obuhvaća 40 Generalićevih originalnih ilustracija iz slikovnica Vladimira Nazora Bijeli jelen, slikovnice Zeko u autobusu autorskog dvojca Zurl i Glumac i slikovnice Maja i maslačak finske autorice Sinikke Salokorpi.

Otvorenju izložbe nazočili su unuk Josipa Generalića Ivan Generalić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel i  Marko Đurakić,  predsjednik Vijeća roditelja. Učenica Klara Odoran odsvirala je Bachovu Sicilianu nakon čega je ravnatelj Igor Brkić  pozdravio okupljene i objasnio da je povod postavljanju izložbe obilježavanje Dana škole. Zbog epidemioloških mjera i ovog puta održat će se na drugačiji način pa će se umjesto jednog dana (28.svibnja) aktivnosti provući na dva naredna tjedna. Izložbu će popratiti razna događanja i radionice unutar škole, a naglasak je stavljen na književnost Vladimira Nazora, ponajviše na njegovo djelo Bijeli jelen.

Ravnatelj Igor Brkić istaknuo je kako je škola u suradnji s Galerijom Josip Generalić osmislila novi vizualni identitet pa tako od sad u svom logu ima Generalićevu ilustraciju Nazorovog Bijelog jelena.

„Zašto bijeli jelen, a ne lik Vladimira Nazora? Zato što mi stvari radimo drugačije, uvijek pokušavamo biti originalni. Ne vjerujemo da će ljudi prepoznati Nazora, ali kad vide Bijelog jelena na logu, prisjetit će se te Nazorove poznate bajke koju su čitali kao lektiru. Promoviramo kulturnu baštinu naše županije, a uz to je važno istaknuti da je naivna umjetnost  svjetski priznata i poznata.“

Istaknuo je posebno zadovoljstvo činjenicama  da se malo galerija ove godine može pohvaliti jednom tako velikom izložbom svjetski poznatog autora i našalio se da će zbog broja od oko 700 učenika i djelatnika koji će ju obići definitivno biti i najposjećenija. 

Knjižničarka Andrea Katanović Babić najavila je aktivnosti  koje će se odvijati u školskoj knjižnici tijekom iduća dva tjedna. Istaknula je radionice pripovijedanja Bijelog jelena uz kamishibai kazalište, pisanja priče temeljene na ilustracijama i oslikavanje naslovne stranice Bijelog jelena u maniri naivne umjetnosti. Voditeljice radionica su učiteljica likovne kulture Ana-Marija Smoljanec i knjižničarka Andrea Katanović Babić. Na sam Dan škole (28.5.), učiteljice razredne nastave provest će brojne likovno-literarne aktivnosti sa svojim razredima, a najuspješniji radovi bit će prikazani u obliku virtualne izložbe.

„Zanimljivo je da je Josip Generalić u našem gradu pohađao učiteljsku školu te je 1954. u Križevcima imao prvo javno predstavljanje svojih djela. Ovom izložbom i odabirom našeg novog vizualnog identiteta škole vraćamo Josipa Generalića u Križevce, u školu i u školsku knjižnicu gdje na policama stoji lektirno djelo Bijeli jelen nastalo  iz pera Vladimira Nazora i kista Josipa Generalića“, istaknula je Katanović Babić.

Ivan Generalić, voditelj marketinga Galerije „Josip Generalić“, slikarev unuk, prisjetio se koliko je Josip Generalić isticao važnost učenja od starijih generacija te je upravo zbog toga u Hlebinama uredio etno kuću sa starinama, a na istom imanju nalazi se i Galerija „Josip Generalić“, njegov  atelier i rodna kuća Ivana Generalića. Istaknuo je djedovu ljubav prema očuvanju tradicije i prema slikovnicama kojih je ilustrirao 50-ak.

Andrea Katanović/ Oš “Vladimir Nazor” Križevci

Pratite nas na društvenim mrežama!