Pomozite djeci Petrinje da se vrate u svoje školske učionice

Na razne načine nastoji se pomoći područjima stradalima od potresa i ukazati na to kakav je život u tom području. Zabilježili smo i izdavanje slikovnice Tomislava Škrljca Priča o Petrinji, koja je obogaćena ilustracijama četrnaest umjetnika, objavljena je u izdanju Školske knjige, a sav prihod od prodaje bit će uplaćen na račun I. osnovne škole
Petrinja koja je teško stradala u razornome potresu.

Time se najveća hrvatska nakladnička kuća uključuje u vrijedan humanitarni projekt koji je samo nekoliko dana nakon potresa pokrenuo pisac, ilustrator i dizajner Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje.

Nastojeći pridonijeti lavini dobrote koju su 29. prosinca 2020. pokrenuli hrvatski građani, Škrljac je napisao priču za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama različitih ilustratora. U njoj je opisao najvažnije dijelove petrinjske povijesti, istaknuo znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, čijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne škole, javio se Školskoj knjizi i pokrenuo humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje.

Slikovnicu su ilustrirali Branka Hollingsworth Nara, Maksim Šimić, Dubravko Mataković, Josip Sršen, Robert Solanović, Dario Kukić, Darko Macan, Ivana Guljašević Kuman, Frano Petruša, Stjepan Bartolić, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudžuka i Tomislav Škrljac. Školska knjiga ponudila je iskustvo, znanje i financijsku pomoć u pripremi, tisku i prodaji slikovnice. Najvažniji nam je cilj da se djeci ponovno omogući prostor za kvalitetno obrazovanje i spriječi odlazak mladih i njihovih roditelja iz Petrinje. Jer bez mladih nema budućnosti, ističe autor slikovnice.

Priča o Petrinji posebna je po mnogočemu, pa i po tome što ju je ilustriralo čak četrnaest ilustratora iz svih dijelova Hrvatske i gost iz Bosne i Hercegovine. Nastala je iz ljubavi jednog čovjeka prema gradu iz kojeg potječe, a ujedinila je umjetnike i ljude dobre volje koji su imali samo jednu želju – pomoći djeci toga lijepoga grada koji je teško stradao u
potresu, napominje Snježana Marić, suurednica slikovnice (uz Tomislava Škrljca).

Slikovnica se može nabaviti u webshopu i u knjižarama Školske knjige, a njezina je cijena simboličnih 50 kuna. Sav prihod od prodaje namijenjen je I. osnovnoj školi Petrinja. Riječ je o školi koja je najviše stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom.

Prvoj osnovnoj školi Petrinja najpotrebnija je pomoć. Njezina je zgrada iz 19. stoljeća, potpuno je uništena i predviđena za rušenje, a s obzirom na to da je riječ o spomeniku kulture, ponovna izgradnja mogla bi se oduljiti. Umjesto nje, učenici će dobiti potpuno novu, suvremenu zgradu u blizini stare. Prvi koraci prema njezinoj izgradnji već su počeli. Nadamo se da će sljedeće školske godine učenici ući u nju, kaže Tomislav Škrljac.

Razoran potres koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju i okolna mjesta prouzročio je ljudska stradanja i velike štete, ali je pokrenuo i lavinu dobrote. Svatko je nastojao pomoći kako je najbolje mogao. Možete to učiniti i vi – izdvojite 50 kuna za Priču o Petrinji, saznajte zanimljive činjenice o tom gradu i pomozite učenicima da se što prije vrate u školske učionice. (zadovoljna.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!