Poticaji za početnike: koliko je sadnica dovoljno za ostvarivanje potpore?

Za ulazak u sustav poticaja na 1 ha višegodišnjih nasada voća dovoljno je primjerice zasaditi 100 sadnica oraha, odnosno 200 jabuka na sjemenjaku, 300 lijeske, 500 nektarina, ali i 4.000 malina ili pak 35.000 brusnica.

Koliko mi je sadnica lijeske potrebno posaditi da bih ušao u sustav poticaja, posljednje je u nizu pitanja .Kad je riječ o potporama za višegodišnje nasade, među 30 voćnih vrsta, osim “standardnih” jabuke, kruške, šljive i sl., potiču se i nama još egzotične brusnica, aronija i haskap, ali i gotovo zaboravljeni ribiz, ogrozd, drijen, bazga, rogač i šipak. 

Od 100 oraha do 35.000 brusnica

Tragom pitanja čitatelja, iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede nas upućuju na Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu (objavljenog početkom ožujka u NN 23/2021) prema kojemu je za ostvarivanje poticaja na 1 ha višegodišnjih nasada voća dovoljno primjerice zasaditi 100 sadnica oraha ili pak 35.000 brusnica (tablica u prilogu).

Odgovor za jabuke, kruške i trešnje je nešto složeniji. Naime, neki će voćari ostvariti poticaje već s 200, a neki sa 1.800 sadnica jabuka, 300 odnosno 1250 krušaka te 120 odnosno 1.000 trešanja na hektar, ovisno o podlozi na kojoj su cijepljene.

Trebalo bi posaditi najmanje 300 sadnica lijeske kako bi ušao u sustav potpora. Ovo je minimalni broj sadnica po hektaru, pa je dakle, moguće posaditi i više, odnosno ići na gušći sklop biljaka radi ostvarivanja većeg prinosa, za koji se uglavnom odlučuju poljoprivrednici sa suvremenijom mehanizacijom (užim traktorima).

Minimalne proizvedene količine za PVP

No to nije sve. Ako korisnik želi ući u sustav proizvodno vezanih plaćanja (PVP) mora ostvariti i minimum prinosa odnosno imati određene količine isporučenog voća. Za lijesku je tako potrebno minimalno proizvesti 0,45 t/ha jezgre odnosno 1 t/ha lješnjaka u ljusci. Proizvođači jabuka i mandarina, primjerice, trebaju minimalno proizvesti i isporučiti 25 t/ha, šljiva, jagoda i šipka 10 t/ha, trešanja osam, a krušaka sedam tona po hektaru (tablica u prilogu). 

U slučaju PVP poticaja minimalna prihvatljiva površina za lijesku iznosi dva hektara, kao i za orah, dok je primjerice za jabuku i krušku 1 ha, breskvu i/ili nektarinu, marelica, trešnja, višnja, šljiva, badem, lubenica, dinja 0,5 ha, a za mandarinu, nar, jagodu, borovnicu, malinu, kupinu i smokvu – minimalno 0,25 ha. U Pravilniku stoji kako se potpora dodjeljuje za prvih dvadeset (20) prihvatljivih hektara pod voćnim vrstama, a zbrajaju se one površine za koje je zadovoljena minimalno prihvatljiva površina po pojedinoj voćnoj vrsti.

Tu su i različite potpore iz IAKS mjera ruralnog razvoja od kojih se, ako je riječ o novim nasadima Mjera 10 “Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene” i Mjera 11 “Ekološki uzgoj” ugovaraju na pet godina, a po novome prijedlogu na dvije, a Mjera 13 “Plaćanja područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima” na jednu kalendarsku godinu koja započinje datumom podnošenja zahtjeva za ulazak u sustav potpore. Zahtjevi se mogu podnijeti za najviše dvije IAKS mjere. 

Podsjetimo da je rok podnošenja jedinstvenih zahtjeva do 17. svibnja čije se produljenje na 18. lipnja. ove godine upravo razmatra. Vlastoručno potpisani zahtjevi dostavljaju se neposredno ili poštom podružnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) u kojoj su korisnici upisani u Upisnik poljoprivrednika. Oni koji su već dobili svoju ePi iskaznicu zahtjev mogu podnijeti i elektronski.

Prijava svih poljoprivrednih površina

U jedinstvenom zahtjevu mora biti prijavljeno korištenje svih poljoprivrednih površina na kojima korisnik obavlja poljoprivrednu aktivnost, bez obzira podnosi li za njih zahtjev za potporu.

Inače, poticaji se mogu ostvariti samo za parcele upisane u ARKOD sustav. (Agroportal)

Pratite nas na društvenim mrežama!