Soda bikarbona kao lijek

Soda bikarbona je danas kao lijek sve traženija. Iako farmaceutske tvrtke pokušavaju zataškati njenu učinkovitost, sve više dolazi na vidjelo korist koju ona daje.

Soda je lužnata supstanca koja se prirodno stvara unutar tijela kako bi suzbila štetne učinke oksidacije i djelovanje različitih kiselina koje nastaju radom metabolizma. Ovaj spoj regulira pH vrijednost krvi i drugih tekućina u tijelu. PH vrijednost između 7,35 i 7,45 je idealna kako bi tijelo pravilno funkcioniralo. To je vrijednost malo lužnatija od vrijednosti koju ima čista voda. Što je naše tijelo bliže vrijednosti od 7,45 pH to smo otporniji na bolesti.

Soda bikarbona širi krvne žile i lakše otpušta kisik u organe. Povišenje pH vrijednosti onemogućava kristalizaciju mokraćnih kanala. Utvrđeno je da mokraćna kiselina uzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, bubrežne kamence… Također stvara otrovni spoj alkosan koji stvaraju gljivice, što dovodi do dijabetesa te na kraju i karcinoma. Stoga osobe koje konzumiraju sodu bikarbonu imaju smanjen rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze, gihta i raka.

Soda kao lijek pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu, što liječi razne želučane tegobe. Ona djeluje kao antacid te je u stanju razbiti masne tvari, tako da se hrana lakše probavlja, bez pritiska i boli u trbuhu.

Stariji ljudi s niskim razinama bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 posto veći rizik preuranjene smrti, otkrili su znanstvenici u posljednjem istraživanju na Sveučilištu Utah. Manjak bikarbonata je na cijelom svijetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje unatoč tome što je izuzetno često.

Izvor: budidobro.com
Foto: