Splitska pjevačica Ana Opačak snimila je duet s glazbenom divom Gabi Novak – za Radio Križevci otkrila je o “Pjesmi”: 

Splitska pjevačica Ana Opačak snimila je duet s glazbenom divom Gabi Novak – za Radio Križevci otkrila je o “Pjesmi”: 

Porazgovarali smo sa splitskom pjevačicom Anom Opačak koje se sjećamo iz prve sezone showa “The Voice” i kada se istakla svojm sjajnim vokalom. Ljubiteljica šansone i jazza rekla nam je da joj se ovih dana ostvario veliki san te je snimila duet sa poznatom glazbenom divom Gabi Novak pod nazivom “Pjesma”. 

– “Gabi je oduvijek jedan od mojih glazbenih uzora, a mislim da su za taj moj ukus zaslužni i moji roditelji koji su me odmalena izlagali dobroj i kvalitetnoj glazbi. Kod nas se slušalo od pop-a , rocka, jazza, bluesa, klasike, fada do talijanske kancone, francuske šansone, ali i hrvatske glazbene scene. Kasnije, odrastajući i baveći se glazbom taj neki senzibilitet koji Gabi ima i tu neku profinjenost u interpretaciji, toplinu u vokalu i to je nešto što mi je uvijek bilo fascinantno i blisko. Bila mi je oduvijek želja nešto otpjevati s Gabi. 

Moje autorice Ines Prajo i Arijana Kunštek lposlale su mi ovu pjesmu, posljednju sa albuma koji pripremamo, snimljen je i čeka da ga pustimo van. Slušale smo pjesmu i u njoj u duetu nismo čule nikoga drugoga nego Gabi. To mi je bila lijepa ideja, a one su   kontaktirale su Gabi oko te ideje. Znale su da je suradnja s njom jedna od mojih velikih glazbenih želja koje sam uvijek pomalo sramežljivo uglavnom čuvala za sebe. Na moju veliku radost, jedan dan nazvala me Gabi, rekla da joj se svidjela pjesma i da voli sve što radim. Bila je puna riječi potpore i ohrabrenja, a ja sam se osjećala počašćena time. Tako je došlo do ovog dueta i “Pjesme”. Mislim da je to savršeno pogođeno i sretna sam sa odličnim  komentarima ljudi”- rekla je Ana Opačak.

Ana ističe da je ponosna na cijeli tim koji se oko toga okupio, izašao je i video spot, a želja joj je da “Pjesma” dođe do slušatelja. Zadovoljstvo joj je pjevati i na francuskom.

-“Još u mlađim, tinejdžerskim danima počela sam nastupati na međunarodnom natjecanju Večerima francuske šansone, osvajala prve nagrade, putovala u Francusku, predstavljala 

Hrvatsku na Svjetskom festivalu frankofonije,  nastupila u Parizu na UNESC-ovom velikom koncertu u čast Charlesa Aznavoura,  jednog od posljednjih velikana stare škole šansone

i dalje me ta glazba fascinira. Održavam i koncerte “Pod pariškim nebom” na kojima izvodim francsuke naslove, ali ukomponiram i svoje autorske i neke lijepe hrvatske šansone. Kako kažu, šansona je uglazbljena poezija, pa i hrvatska glazba tu ima itekako materijala od uglazbljenog Fiamenga, Arsena Dedića, Tina Ujevića i drugih. 

Zaželjeli smo se sada uživo muziciranja i glazbe, pa vjerujemo da će i to uskoro biti” – rekla je za Radio Križevce splitska pjevačica Ana Opačak.

ji/radiokrizevci.hr

foto:facebook Ana Opačak
Taj trenutak smo doslovno fizički osjetili svi u studiju, a meni su samo krenule suze. To je nešto što ću zauvijek pamtiti. Taj osjećaj i taj ugođaj htjeli smo sačuvati i u zvuku tako da namjerno nismo željeli aranžmanski opteretiti pjesmu. Sve je minimalistički i toplo uz svega četiri instrumenta; Ivan Popeskić na klaviru, Henry Radanović na kontrabasu, Mladen Ilić – Mlacka na perkusijama i kao posebno pojačanje tu su i maestralne gitariske dionice Ante Gele.

– Gabi me je osvojila već u telefonskom razgovoru, kaže Ana.

 Marko Čordaš

Gdje ste snimali spot?

Video spot smo snimali također u Zagrebu. Zbog okolnosti s pandemijom odgađali smo snimanje nekoliko puta iz opreza i odgovornosti prema svima uključenima, no nismo željeli da pjesma ide van bez svog vizualnog dijela pa smo cijelo vrijeme čekali i osluškivali kako će se situacija razvijati.

Onda sam jedan dan nazvala Gabi da vidim što ona kaže na to sve i rekla da imamo termin za studio pa ako se slaže da bismo mogli napokon snimiti taj video spot. Odmah je pristala, a tjedan dana kasnije već smo bili na setu i pod redateljskim okom Tonija Mijača dobili predivno malo umjetničko djelo koje vizualno savršeno prenosi i boja ono što zvučno ova pjesma nosi. Usudim se to nazvati malim umjetničkim djelom bez imalo skromnosti jer Toni zaista jest pravi umjetnik, a to će vam biti jasno već od prvog kadra.

Pjevate li na koncertima Gabine pjesme?

Na svojim koncertima najčešće izvodim glazbeni kolaž koji se sastoji od mojih autorskih pjesama, ali i skladbi na četiri jezika raznih stilova i žanrova koji su me glazbeno formirali. To su i pop i rok i jazz i blues, ali i ponajviše ono s čim me ljudi najviše povezuju, a to je šansona. Na francuskom “chanson” u biti znači pjesma, šansona bi bila jednostavno rečeno uglazbljena poezija. Zato se na mom repertoaru uz Piaf, Brela ili Aznavoura svakako nalaze i Arsen i Oliver i Gabi i Radojka i još mnogi drugi.

Duet s Gabi najava je i vašeg prvog samostalnog albuma. Kada ga možemo očekivati?

Poučena iskustvom, a pogotovo u neizvjesnim vremenima kakva su nas zadesila, više ne dajem nikakve prognoze. Sad mi je najvažnije da ova “Pjesma” dopre do što većeg broja srca jer ona to zaslužuje, a album čeka svoj pravi trenutak da vas s njim iznenadimo, kao što je to bio slučaj s ovom pjesmom.

Pratite nas na društvenim mrežama!