Svjetski dan astme- 5. svibnja

Svjetski dan astme (eng. World Asthma Day) obilježava se 5. svibnja u organizaciji Globalne inicijative za astmu (GINA) radi podizanja svijesti astme širom svijeta.

Astma je kronična upalna bolest malih dišnih putova, karakterizirana epizodama zaduhe (otežano disanje), piskanja u prsima, suhog podražajnog kašlja s otežanim iskašljavanjem gustog žilavog sekreta. Upala je rezultat preosjetljivosti dišnih putova na različite podražaje, što rezultira pojavom edema sluznice, grča mišića u stjenci malih dišnih putova i stvaranja povećane količine guste sluzi. Ovakvo stanje smanjuje protok zraka kroz dišne cijevi, pa je disanje otežano. Svjetska zdravstvena organizacija (eng. World Health Organisation) prepoznaje da je astma od velike važnosti za javno zdravlje. Prema WHO-u, procijenjeno je da je više od 339 milijuna ljudi globalno imalo astmu i da je 2016. godine na globalnoj razini bilo više od 417 tisuća smrtnih slučajeva zbog astme. U Hrvatskoj od astme boluje oko 220 do 250 tisuća osoba.

Iako se astma ne može izliječiti, astmom je moguće upravljati kako bi se smanjili i spriječili napadi astme, koji se nazivaju i epizode ili pogoršanja.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana astme je “Otkrivanje zabluda o astmi”. Tema daje poziv na akciju za rješavanje uobičajenih mitova i zabluda u vezi s astmom koji sprječavaju osobe s astmom da uživaju optimalnu korist od velikog napretka u upravljanju ovim stanjem. Uobičajene zablude oko astme uključuju:

– astma je dječja bolest; pojedinci će iz nje rasti kako stare,
– astma je zarazna,
– oboljeli od astme ne bi trebali vježbati,
– astmom se može upravljati samo visokim dozama steroida.

Istina je:

– astma se može pojaviti u bilo kojoj dobi (kod djece, adolescenata, odraslih i starijih osoba),
– astma nije zarazna. Međutim, virusne respiratorne infekcije (poput prehlade i gripe) mogu izazvati napade astme, kod djece astma često može biti povezana s alergijom, ali astma koja započinje u odrasloj dobi rjeđe je alergija.
– kada se astma dobro kontrolira, ispitanici astme mogu vježbati, pa čak i izvoditi vrhunski sport,
– astmom se najčešće može upravljati steroidima koji se udišu u malim dozama. 

Pratite nas na društvenim mrežama!