U Galeriji K2 otvorena izložba Anton Korčmaroš – zaboravljeni križevački slikar

U Galeriji K2 udruge K.V.A.R.K. otvorena je u subotu navečer izložba “Anton Korčmaroš – zaboravljeni križevački slikar”. Riječ je o slikaru o kojem Križevčani zasigurno malo znaju, a za kojega je na istraživanje o njegovom životu i djelu dr. sc. Zdenka Baloga potakla Križevčanka Miljenka Krajnik r. Ostojić, inače pranećakinja slikara Antona Korčmaroša.

Na otvorenju izložbe uvodno se obratio umjetnički voditelj Galerije K2 Saša Živković koji je izrazio nadu da dolazi vrijeme kada se umjetnost i kultura ponovo doći na ono mjesto gdje je bila prije korone i da će se održavati brojne aktivnosti, izložbe i drugi programi.

O biografiji i slikarstvu Antona Korčmaroša govorio je zatim programski voditelj Galerije K2 dr. sc. Zdenko Balog koji je kazao da se pred više od 120 godina u obitelji Ladislava Korčmaroša i Antonije r. Kunaj, kao osmo dijete rodio sin Anton. U obitelji je bilo desetero djece, većina je rođena u Hrvatskoj nakon preseljenja obitelji iz Mađarske, a čak petero djece rođeno je u Križevcima. Ističe se daje Anton – Tonček od djetinjstva pokazivao sklonost prema likovnom izražavanju, a u Križevcima se od mladosti bavio sportom te bio zapaženi nogometaš križevačkog KGŠK.

Slikao je portrete Križevčana, mrtve prirode i panorame za križevačke obitelji kako bi zaradio za život.

-“Slikarski rad Antona Tončeka Korčmaroša nije istražen. Još uvijek nije poznato gdje se nalazi većina njegovih slika, koje u obiteljskoj ostavštini čuvaju križevačke obitelji, kao i one koje su raznim načinima našle put

u druge gradove Hrvatske  i šire” – istakao je dr. sc. Zdenko Balog u predgovoru kataloga.

Izložbu je zatim otvorila Miljenka Krajnik izrazivši zadovoljstvo što se križevačkoj javnosti predstavlja život i djelo Antona Korčmaroša. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!