Udruga K.V.A.R.K. danas je proslavila 21 rođendan

Udruga K.V.A.R.K. je nevladina i neprofitna organizacija civilnoga društva osnovana 2000. godine u Križevcima, točnije krenula je s radom 05.05.2000. godine.

Udruga svoj rad zasniva na razvoju nezavisne kulture i civilnog društva te podrške mladima kroz organiziranje slobodnog vremena kreativnim i edukativnim sadržajima.

Svi mladi, aktivni i kreativni unose nove vrijednosti u ovu zajednicu, a udruga svoje iskustvo usmjeruje prema pozitivnim društvenim promjenama.

Citiramo:
“Udruga K.V.A.R.K. djeluje s ciljem promicanja slobodnog kreativnog i kulturnog izražavanja, promicanja vrijednosti građanskog društva u Križevcima, Republici Hrvatskoj te inozemstvu. Udruga potiče mlade na volonterski rad i aktivno sudjelovanje u zajednici, okuplja neafirmirane i afirmirane likovne, književne, glazbene i ine stvaraoce, različitim akcijama upoznaje javnost s radom svojih članova te s radom kulturnih stvaralaca i drugih srodnih udruga.
Organizacija organizira i priređuje izložbe, javne tribine, radionice, predstave, glazbena događanja, upoznaje javnost sa svojim radom putem medija, izdaje publikacije i periodike sa sadržajem iz područja svoje djelatnosti, organizira slobodno vrijeme djece i mladih u svrhu prevencije svih oblika ovisnosti te organizira aktivnosti u svrhu uključivanja djece u društveni i kulturni život”.

Udruga KVARK je članica Mreže mladih Hrvatske i saveza udruga Clubture/Klubtura.

Prije formalnog osnivanja udruge, inicijatori među kojima su se nalazili križevački aktivisti, kulturni radnici, profesori, umjetnici i nezavisni autori, organizirali su 14. travnja 2000. godine u suradnji s Antiratnom kampanjom događanje pod nazivom Mirovne igre.

Nekoliko tjedana kasnije, 5. svibnja 2000. godine, osnovana je udruga KVARK na osnivačkoj skupštini u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima

U uređenom prostoru udruge K.V.A.R.K. prošle je godine otvorena izložba o 20 godina djelovanja ove udruge. Na izložbu se osvrnuo dr. sc. Zdenko Balog koji je kazao da se radi o kolažima malih isječaka različitih programa udruge K.V.A.R.K. i Kluba kulture koji djeluje u okviru udruge.

Izvršni direktor udruge K.V.A.R.K. Saša Lončarić izjavio je kako je najveća vrijednost rada ta sloboda izražavanja i taj prostor
slobode koji nudimo prvenstveno mladim ljudima i općenito
kulturnjacima. Trudimo se biti jedan prostor u kojem se svatko osjeća
dobrodošlim i nadam se da ćemo i u budućem periodu ovdje u gradu
pružati prostor slobodnog izražavanja, kreativnog promišljanja i svega
onoga što dolazi od mlađih generacija i ljudi koji donose nove
vrijednosti u zajednicu”!

Pratite nas na društvenim mrežama!