Udruga slijepih provodi razne projekte i na pomoći je članovima

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije djeluje već 67 godina i jedna je od najstarijih udruga na ovom prostoru. Ima oko 185 članova, većinom starijih osoba. Članovi mogu biti sve osobe koje dobiju list za popis slijepih od svog oftalmologa, a u udruzi mogu dobiti sve informacije potrebne za ostvarivanje pojedinih prava. O tome smo porazgovarali s predsjednikom Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Ivicom Ferenčićem  koji otkriva da u članstvu udruge trenutno ima 29 članova iz grada Križevaca, dok ih je iz okolice Križevaca, odnosno općina još 30-tak.

-»Oko 60-tak članova uvijek imamo iz Križevaca. Zajednički ciljevi udruge su okupljanje članova, da od nas dobiju sve upute gdje mogu otići, provodimo razne akcije, programe i projekte.  Kad osoba sazna za dijagnozu i da je na popisu slijepih, nalazi se u šoku i pomažemo im na sve načine da to nekako prebrode.« – kaže Ivica Ferenčić.

Na pitanje o tome koji su najčešći razlozi gubitka vida među članovima, ističe  da je uzrok najviše glaukom koji je »tihi ubojica« te žuta pjega.  Članovi imaju određena prava i povlastice.

-»To je HRT pretplata, subvencija u prijevozu HŽ-om, osobna invalidnina da mogu nešto kvalitetnije živjeti, ali jasno sve ovisno o uvjetima, odnosno stupnju sljepoće. Ima još neriješenih problema, borimo se da dobijemo inkluzivni doplatak, problem je i zapošljavanje osoba s invaliditetom, posebno slijepih. Ima poslova koje mogu obavljati, pa tako neki članovi polažu za masere i mogu se baviti fizioterapijom, zatim kod komunikacija i slično« – napominje predsjednik udruge Ivica Ferenčić.

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije provodi trogodišnji program »Priprema, pozor, sad« . Ima i dva videća pratitelja koji pomažu slijepim osobama. Dolaze na poziv korisnika u njihove domove, voze ih liječnicima, plaćaju račune i drugo. U sklopu programa održavaju se i razne kreativne radionice posebno uz prigodne datume, a u udruzi djeluje Klub muškaraca i Klub žena, te sportski klub u kojem se bave kuglanjem i radiogoniometrijom za slijepe osobe, a bave se i rekreacijom

U okviru udruge djeluje i Čitateljski klub »Šišmiš«, članovi čitaju puno zvučnih knjiga, a sastajali su se i u križevačkoj Gradskoj knjižnici »Franjo Marković« . 

-»Prvi smo u Hrvatskoj osnovali čitateljski klub za slijepe čime se ponosimo. To je pokazatelj da se možemo svačime baviti, nema prepreka za nas, samo se treba prilagoditi«- kaže Ivica Ferenčić.

Prošle i ove godine korona je utjecala na sve udruge koje su morale smanjiti aktivnosti, a u Udruzi slijepih Koprivničko-križevačke županije u novim okolnostima počeli su se sastajati i raditi u manjim grupama. 

-»Možda smo manje vani vidljivi, ali neke stvari pokušavamo i online odraditi, ne možemo se okupljati u većim grupama kao prije, već po 6-7 članova. Mi smo udruga koja brine o svojim članovima i ako ima netko poteškoća s vidom, neka nam se bez ustručavanja javi da ga uputimo gdje može i kako ostvariti prava  i da se učlani u udrugu« – napominje predsjednik.

ji/radiokrizevci.hr

foto: Udruga slijepih KC-KŽ 

Pratite nas na društvenim mrežama!