Veliki iskorak u prihvaćanju kriptovaluta napraviti će Njemačka

U Njemačkoj bi 1.srpnja na snagu trebao stupiti novi zakon koji bi upraviteljima najpopularnijih institucionalnih investicijskih fondova, tzv. Spezialfondova, omogućio da 20 posto sredstava fonda ulože u kripto imovinu.
Mjera je pozdravljena kao veliki poticaj poziciji Njemačke kao središta financijske industrije, a stručnjaci vjeruju da će ovaj potez još više legitimirati kripto industriju i kriptovalute kao klasu imovine. Dodavanje kriptovaluta u Spezialfondove važan je korak za njihovo prihvaćanje. Ovdje zakon ide u pravom smjeru i izričito ga pozdravljamo – rekao je njemački parlamentarac Frank Schäffler za Decrypt. Zakon je prošlog četvrtka odobrio njemački savezni parlament Bundestag, a uskoro bi ga savezno vijeće trebalo potvrditi.

Primjenjivat će se na postojeće Spezialfondove i na nove koje su osnovali institucionalni ulagači kao što su financijske institucije, osiguravajuća društva i mirovinski fondovi. Ukupno će oko četiri tisuće postojećih investicijskih fondova sada imati pravo ulagati u bitcoin i druge kriptovalute, izjavio je Sven Hildebrandt, izvršni direktor njemačkog Distributed Ledger Consultinga (DLC).
Oko 1,2 bilijuna eura ulaže se u Spezialfondove, koji imaju fiksne uvjete ulaganja, a dosad je nula posto sredstava uloženo je u kriptovalute jer zakon to nije dozvoljavao. Postoji ogromna i brzo rastuća potražnja svih tipova ulagača koji žele pristupiti kripto imovini – rekao je Michael Geister, voditelj kripto ETP-ova, napomenuvši da je europsko tržište kripto ETP-ova u kratkom vremenskom razdoblju naraslo na više od 5 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.
Ako se ovakav interes nastavi i svi Spezialfonodvi odluče alocirati punih 20 posto u bitcoin, to bi predstavljalo oko trećine trenutne tržišne kapitalizacije kriptovaluta. Međutim to bi bio ekstreman slučaj, koji se vjerojatno nikada neće dogoditi.

Izvor: lider.hr Foto: pixabay.com im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!