Virtuoz na gitari Luka Lovreković oduševljava publiku i osvaja brojne nagrade

Mladi virtuoz na gitari Križevčanin Luka Lovreković svojim nastupima oduševljavao je publiku i dobivao brojna priznanja i nagrade. Posljednje priznanje koje je primio je zahvalnica gradonačelnika uz Dan Grada za koje ističe da mu puno znači.

– »Izuzetno mi je  drago što sam dobio zahvalnicu grada u kojem živim cijeli svoj život« – rekao je Luka.

-»Gitara je još relativno mlad instrument za razliku od klavira. Drago mi je da se mogu još usavršavati u Grazu gdje su iznimni profesori, kojih ima i ovdje, ali želio sam još dodatno učiti i svi te svirači zapravo guraju da budeš još bolji. Ne može se tu baš svatko upisati, a ja sam imao tu sreću da sam dobio poziv i tako nastavio svoj put. 

Njegova ljubav prema gitari kao instrumentu počela je polaženjem Glazbene škole te nastavkom obrazovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Po njenom završetku zaposlio se u križevačkoj Glazbenoj školi »Alberta Štrige« i nastavio usavršavanje na Kunstuniverzitetu u Grazu u Austriji. 

Gitara je mnogima privlačna kao instrument i dok  se spomene nekom laiku, prva pomisao je na fešte  i zabavnu glazbu, ali ja se isključivo bavim klasičnom gitarom. -« napominje Luka.

Imao je već brojne nastupe, ali u prošloj godini kada je nastupila korona i oni su se prorijedili. Bilo je nešto svirki uživo, a ostalo su bili online nastupi.

-»Mislim da će sada svaki umjetnik više cijeniti nastupe uživo pa i ja jedva čekam doći pred publiku. Jedino što su nam sada putem onlina puno pristupačniji neki festivali koji su jako udaljeni.«

Luka Lovreković osvojio je ove godine vrijednu nagradu, prvo mjesto na natjecanju u Nizozemskoj.  

-»Prijavio sam se na to natjecanje u zadnji čas, snimio video i poslao, dopalo im se, bilo nas je deset finalista i dobio sam prvu nagradu.  Zbog ove situacije s koronom ne može se baš planirati predaleko, ali  čeka me burno ljeto, 10-15 koncerata po Hrvatskoj i inozemstvu, solo i kao trio sa mojim kolegama.« – najavljuje Luka.

Nadamo se da će mu se planovi ostvariti, a Luka Ističe da kod mladih ima interesa za gitaru, nastava je individualna i poziva sve koji žele da se dođu upisati u Glazbenu školu kako bi se usavršili u sviranju ovog instrumenta.  

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!