Visoke stope debljine u djece alarmantne su s obzirom na predviđen utjecaj COVID-19 pandemije!

U nekim zemljama Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) jedno od troje djece u dobi od 6 do 9 godina živi s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom. Mediteranske zemlje imaju najviše stope debljine, ali situacija u njima se počinje poboljšavati. Ovo su samo neki rezultati iz novog izvještaja Europske inicijative praćenja debljine u djece (COSI) 2015-2017, prezentiranog na Europskom kongresu o debljini (održanom online). Izvještaj sadrži najnovije dostupne podatke o djeci u dobi od 6 do 9 godina iz 36 zemalja Europske regije. U nekim od ovih zemalja uslijedit će i upitnik kojim će biti prikupljeni podaci iz 2021. godine o utjecaju pandemije na status uhranjenosti djece.

“COVID-19 mogao bi potencijalno pojačati jedan od najzabrinjavajućih trendova u Europskoj regiji SZO – porast debljine u djece”, rekao je dr. Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor SZO za Europu.

“Prekomjerna tjelesna masa i debljina izravno su povezane s nezaraznim bolestima koje su opasne po život poput kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti i raka. Kako bi nadolazeće generacije imale svijetliju budućnost moramo implementirati politike utemeljene na znanosti i podacima koje mogu pomoći smanjiti učestalost debljine u djece, promičući zdraviju prehranu i tjelesnu aktivnost”, dr. Kluge dodaje.

Utjecaj pandemije COVID-19 na debljinu u djece

COVID-19 će vjerojatno imati negativan utjecaj na razine debljine u djece u Europskoj regiji SZO pa tako i na rezultate sljedećih krugova COSI istraživanja. Zatvaranje škola i zaključavanje uslijed pandemije (eng. lockdown) mogu utjecati na pristup školskim obrocima i tjelesnim aktivnostima za djecu, pojačavajući nejednakosti. Strategije za prevenciju debljine u djece bi zato za vrijeme ove pandemije trebale ostati prioritet.

Politike imaju pozitivan učinak u najpogođenijim zemljama

Učestalost prekomjerne tjelesne mase i debljine stabilizirala se ili pala u nekim od 13 europskih zemalja u kojima je bilo moguće istražiti trendove kroz vrijeme. U Grčkoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj, državama koje su imale najviše stope debljine, baš kao i Sloveniji, pokazao se trend pada učestalosti prekomjerne tjelesne mase i debljine. Pad prevalencije prekomjerne tjelesne mase bio je u rasponu od 4 do 12 postotnih bodova za dječake i od 3 do 7 postotnih bodova za djevojčice.

Posljednjih godina neke od ovih zemalja implementirale su mjere preporučene od strane SZO kako bi im pomogle u rješavanju problema visokih stopa debljine, kao što su porez na zaslađene napitke, restrikcije u oglašavanju prehrambenih proizvoda i dodatni sati tjelesne i zdravstvene kulture.

Prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović istaknula je kako su rezultati COSI istraživanja u Hrvatskoj imali velikog utjecaja na donošenje nacionalnih politika: “Rezultati CroCOSI istraživanja bili su polazišna osnova pri izradi strateških dokumenata kao što su Akcijski plan za prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti te Nacionalni strateški okvir protiv raka, ali i pri izmjeni Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića kada je uveden porez na zaslađene napitke. Važnost podataka dobivenih CroCOSI istraživanjem vidljiva je i iz toga što je daljnja provedba istraživanja bila i sastavni dio Strateškog plana razvoja javnog zdravstva. Podatak da je Hrvatska među vodećim zemljama Europske regije po prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece bio je poticaj i Ministarstvu zdravstva za formiranje radne skupine za izradu novog nacionalnog Akcijskog plana za prevenciju debljine. CroCOSI istraživanje omogućuje nam da svi budući napori u prevenciji debljine u djece i promicanju zdravlja budu utemljeni na znanosti i kvalitetnim empirijskim podacima.”

(HZJZ)

Pratite nas na društvenim mrežama!