Vlasac – čudo koje sadrži niz zdravstvenih prednosti

Vlasac je višegodišnja biljka iz porodice luka. Vlasac ima karakterističnu aromu zbog čega se koristi kao dodatak brojnim jelima. Osim zanimljivog okusa, vlasac ima i brojne zdravstvene prednosti zbog kojih bi ga trebali što više koristiti u svakodnevnoj prehrani.

Zdravstvene prednosti vlasca

Vlasac je bogat vitaminom C, riboflavinom, kalijem, vitaminom A, željezom, tiaminom i beta karotenom. Zbog svojih nutritivnih svojstava vlasac može pomoći poboljšati krvnu sliku, održati zdravu razinu krvnog tlaka i ojačati imunitet.

Vlasac protiv raka

Postoji nekoliko istraživanja koja tvrde da bi biljke iz porodice luka, među kojima je i vlasac, mogle pomoći u prevenciji i borbi protiv raka. Određeni spojevi koji se nalaze u vlascu, uključujući sumpor, mogu spriječiti rast i širenje stanica karcinoma.

Vlasac za prevenciju osteoporoze

Vlasac obiluje vitaminom K koji je ključan za gustoću kostiju. Vitamin K se preporučuje u djetinjstvu i ranoj dojenačkoj dobi kako bi se poboljšala gustoća kostiju tijekom cijelog života, a hrana koja sadrži vitamin A, poput vlasca, može spriječiti razvoj osteoporoze kasnije u životu.

Vlasac za bolju memoriju

Vlasac sadrži kolin i folate, komponente koje se povezuju s poboljšanjem memorijskih funkcija. Istraživanja pokazuju da odrasle osobe koje jedu više hrane bogate kolinom bolje prolaze na kognitivnim testovima. Osim toga, osobe koje ne unose dovoljno kolina imaju veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Kombinacija kolina i folata u vlascu može poboljšati pamćenje i spriječiti razvoj stanja poput demencije i Alzheimerove bolesti.

Foto: Centar zdravlja

Pratite nas na društvenim mrežama!