Volonter Crvenog križa Davor Japec na poziv "Japa, idemo!" uvijek je spreman priskočiti u pomoć

Volonteri Crvenog križa uvijek pomažu potrebitima. Ova humanitarna organizacija okuplja veliki broj volontera i na našem području, a jedan od dugogodišnjih volontera u Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji je Davor Japec. 

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus ističe da unutar Društva ima nesebičnih volontera koji odvajaju svoje vrijeme i daju sve što mogu ljudima u potrebi.

-“Tako je bilo i kod potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i naši volonteri i zaposlenici tamo su proveli 51 dan. Od 29. prosinca do 11.travnja 30 zaposlenika i volontera naših Gradskih društava Crvenog križa Križevaca, Koprivnice i Đurđevca sudjelovali su u pomoći kod podjele hrane i higijenskih potrepština i sortiranju humanitarne pomoći na potresom razrušenom području. Volonteri su bili u kampu u Petrinji i Glini, a veliki dio poslova su obavili obilaskom ugroženih obitelji na terenu. Ovo je prigoda da zahvalimo volonterima, ali i njihovim obiteljima koje im daju veliku podršku u tom nesebičnom davanju. Kao novoimenovana predsjednica županijskog Društva Crvenog križa mogu im izreći samo jednu veliku zahvalu jer znam da oni to rade nesebično s ciljem da pomognu ljudima u potrebi. I povratno čujemo samo riječi zahvale iz tih područja” – kaže predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus.

Davora Japeca mnogi pitaju kako se odlučio za volontiranje. Kaže da je počeo još 2009. godine. Zamjenik je županijskog zapovjednika Interventnog tima Crvenog križa, član nacionalnog interventnog tima i završio je izobrazbu za instruktora za obuku interventnih timova.

“Vršili smo obuku i to se pokazalo vrlo učinkovito jer ljudi su znali što treba raditi na terenu kada se dogodi nesreća. Rad Crvenog križa bazira se na humanosti i dobrovoljnosti i vidio sam da mogu puno pomoći tako da sam i krenuo tim putem. Od 2009. godine jako puno smo stvari prošli, i poplave i izbjeglice, sada i potrese. Odmah nakon potresa, drugi dan naša ekipa Županijskog interventnog tima otišla je u kamp u Petrinju gdje smo pomagali. Bila je kiša, zima, trebale su osnovne stvar, a zatim i psihosocijalna pomoć. Važno je saslušati ljude, porazgovarati s njima i dati im nadu” – prisjeća se tih dana Davor Japec.

-“I mi smo morali imati snage za dalje. Bilo nam je teško vidjeti u kakvoj situaciji su ljudi, ali ne smijemo se slomiti. Povežemo se na terenu i mi volonteri” – ističe Davor.

Volonteri Crvenog križa aktivni su i za vrijeme provođenja akcije cijepljenja građana protiv korone. I tu je njihova pomoć dragocjena jer s građanima su od samog ulaska u dvoranu, pomažu im i usmjeravaju  na mjesto cijepljenja tako da sve protiče bez gužvi.  

“_Svi se vodimo jednom mišlju, a to je pružanje pomoći. Velika smo obitelj volontera, bogat sam čovjek po tom pitanju. Pruža se mogućnost i mladima koje bih pozvao da se što više uključuju u Crveni križ, volontiraju na lokalnom nivou, a zatim i dalje. Mi stariji im možemo pomoći svojim iskustvom i savjetima Vjerojatno je to i u genima, netko ima više empatije za neke stvari. Nekada smo jako umorni na terenu, uvjeti su teški, mislimo da više nećemo ići, ali kad kolega kaže “Japa, idemo!”, mi idemo. To je to, nema odustajanja!” –  kaže neumorni volonter Davor Japec.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!