Za pomoć vinskom sektoru osigurano 20 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede je i ove godine osiguralo mjere pomoći sektoru vina pa će tako i za dvije krizne mjere – destilaciju i krizno skladištenje – osigurati 20 milijuna kuna. Hrvatski vinari su u 2020. godini bili možda i više nego drugi sektori pogođeni pandemijom koronavirusa. Uz najizdašnije mjere koje su se odnosile na očuvanje zaposlenosti i likvidnosti, Vlada i Ministarstvo su osigurali i dodatne mjere.

“U nizu takvih mjera bile su i one koje su se odnosile na vinarije, omogućili smo određene benefite vezane za realizaciju investicijskih projekata, povećali smo intenzitete potpora, odgodili izvršavanje obveza i u suradnji s Europskom komisijom uveli dvije krizne mjere – krizno skladištenje i destilacija vina u kriznim slučajevima”, izjavila je ministrica Marija Vučković, uz podatak kako je vrijednost svih tih mjera bila 57 milijuna kuna.

No, kako kriza još nije završila i ove je godine osigurano 20 milijuna kuna za dvije krizne mjere – krizno skladištenje i za destilaciju vina.

Navela je i da je Ministarstvo primilo nikad više prijava za investicijske mjere što znači da hrvatski vinari i vinogradari, unatoč otežanoj prodaji i plasmanu, iznalaze mogućnosti za investiranje i ne odustaju od razvoja.

Prema Zakonu o vinu, imamo četiri vinogradarske regije – Slavonija i Hrvatsko podunavlje, Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Vlada je sredinom travnja donijela i program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2021. do 2023. godine, a za njegovu je provedbu ove godine osigurano dva milijuna kuna. (Agroklub) 

Pratite nas na društvenim mrežama!