Za točno mjesec dana Vatreni otvaraju Euro s Englezima

Hrvatska nogometna reprezentacija će za točno mjesec dana otvoriti Europsko prvenstvo utakmicom protiv Engleske na londonskom stadionu Wembley.

Dvoboj je na rasporedu u nedjelju, 13. lipnja s početkom u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu. Pet dana kasnije svjetske doprvake u Glasgowu očekuje ogled protiv Češke, a nastup u skupini D Vatreni će zaključiti protiv Škotske, ponovo na stadionu Hampden Park 22. lipnja. Europsko prvenstvo počinje 11. lipnja utakmicom između Italije i Turske u Rimu, a završava finalom 11. srpnja u Londonu. Plasman u osminu finala izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake od šest skupina, te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

U slučaju osvajanja prvog mjesta Hrvatska bi u osmini finala ponovo igrala u Londonu, druga pozicija donosi put u Kopenhagen, a ako bi prošla dalje s trećeg mjesta, Hrvatska bi igrala u Budimpešti, Sevilli ili Glasgowu.

Izbornik Zlatko Dalić u ponedjeljak, 17. svibnja će objaviti popis kandidata za EURO, a konačan rok za prijavu igrača je 1. lipnja. Dobra je vijest što je UEFA donijela odluku o povećanju broja igrača sa 23 na 26. Krovna nogometna organizacija Starog kontinenta je ovu odluku donijela kako bi se ublažili rizici reprezentacija koje se suočavaju s nedostatkom raspoloživih igrača zbog mogućih pozitivnih rezultata testova na COVID-19 i naknadnih mjera karantene koje su naredile nadležne vlasti. Međutim, popis igrača za svaku pojedinu utakmicu na EP-u i dalje će sadržavati 23 igrača, uključujući i trojicu vratara. Poslije objave konačnog popisa igrača 1. lipnja, važeći propisi dopuštaju neograničen broj izmjena na popisu igrača u slučaju ozbiljnih ozljeda ili bolesti prije prve utakmice, pod uvjetom da su izmjene medicinski opravdane.

Primjerice, igrači koji će imati pozitivan test na COVID-19 ili budu proglašeni bliskim kontaktima osobe pozitivne na COVID-19 pa, shodno tome završe u izolaciji, smatrat će se slučajevima ozbiljne bolesti i moći će biti zamijenjeni prije prve utakmice uz odobrenje Uefine administracije.

Novi propisi na EURO 2020 omogućuju i zamjenu vratara prije svake utakmice tijekom turnira u slučaju ozljede, čak i ako su jedan ili dvojica vratara s popisa igrača još uvijek na raspolaganju. Igrač koji bude zamijenjen na popisu igrača neće moći biti ponovno pozvan.

Okupljanje reprezentacije je 25. svibnja u Zagrebu nakon čega slijedi odlazak na pripreme u Rovinj gdje će se naši igrači zadržati do 31. svibnja. Hrvatska će prije EP-a imati dvije pripremne utakmice. Prvog dana lipnja u Velikoj Gorici će odmjeriti snage protiv Armenije, a 6. lipnja u Bruxellesu slijedi ogled protiv Belgije. Osmog lipnja Vatreni putuju u svoju bazu u škotskom u St. Andrewsu. Hrvatska je do sada pet puta nastupala na europskim prvenstvima, a najbolji rezultat ostvarila je 1996. u Engleskoj, te 2008. u Austriji i Švicarskoj stigavši do četvrtfinala.

Izvor: hrt.hr, Foto: pixabay.com, im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!