Zabrinutosti zbog nuspojava – Brazil prestaje cijepiti trudnice AstraZenecom, Slovačka istražuje smrtni slučaj

Brazil prestaje cijepiti trudnice cjepivom AstraZenece, a Slovačka i kanadske pokrajine Alberta i Ontario obustavljaju uporabu tog cjepiva kod onih koji trebaju primiti prvu dozu cjepiva protiv covida-19.

Vlasti istražuju slučaj. Obustava se odnosi samo na cjepivo AstraZenece, ali ne i na Sinovac i Pfizer koji se također primjenjuju u Brazilu.

Anvisa je objavila da je 35-godišnja žena bila trudna 23 tjedna. Umrla je u ponedjeljak od moždanog udara pet dana od dolaska u bolnicu. Bila je cijepljena cjepivom AstraZenece, a Anvisa je priopćila da je njezina smrt možda povezana s uporabom cjepiva.

Slovačko ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak da će obustaviti uporabu cjepiva AstraZeneca kod onih koji trebaju primiti prvu dozu cjepiva nakon smrtnog slučaja.

Državni medicinski regulator SUKL objavio je prošli tjedan da je smrt 47-godišnjakinje vjerojatno povezana s cjepivom.

“Ministarstvo zdravstva u ovom trenutku razmatra razne opcije oko ovog pitanja”, rekla je glasnogovornica Zuzana Eliasova. “Trenutačno se ljude koji čekaju svoju drugu dozu cijepi cjepivom AstraZenece.” Daljnji koraci objavit će se idućih dana, dodala je.

U Slovačkoj, zemlji s 5,5 milijuna stanovnika, prvu dozu cjepiva primilo je 1,26 milijuna ljudi, a nešto manje od 600.000 obje doze. 

Izvor: tportal.hr, Foto: pixabay.com, im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!