Zbog kazne Alibaba zaključio tromjesečje s gubitkom

Kineski regulator izrekao je kompaniji novčanu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,8 milijardi dolara) nakon što je istraga pokazala da je nekoliko godina zlorabila dominatnu poziciju na tržištu, onemogućujući pojedinim prodavačima korištenje drugih platformi za trgovinu.

Alibaba je zbog kazne zaključio četvrto fiskalno tromjesečje, završeno u ožujku, s operativnim gubitkom od 7,66 milijardi juana (1,17 milijardi dolara). U istom razdoblju prošle godine zabilježili su operativnu dobit od 7,13 milijardi juana.

Neto gubitak iznosio je 7,65 milijardi juana. U istom lanjskom razdoblju kompanija je bilježila neto dobit od 348 milijuna juana.

Prihod mu je pak poskočio 64 posto, na 187,4 milijarde juana.

U temeljnom odjelu internetske trgovine porastao je 72 posto, na 161,37 milijardi juana. Odjel računalstva u oblaku bilježio je pak sporiji, 37-postotni rast prihoda nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je poskočio 58 posto.

U Alibabi navode da je veliki klijent “značajno prisutan izvan Kine” obustavio poslovanje iz “razloga koji nisu povezani s proizvodima”.

U fiskalnoj godini koja je završila u ožujku prihod Alibabe porastao je 41 posto, na 717,3 milijarde juana.

Operativna dobit smanjena je dva posto, na 89,7 milijardi juana. Neto dobit bilježila je pak ist postotni rast, na 143,3 milijarde juana.

Očekuju da će im prihodi u novoj fiskalnoj godini premašiti 930 milijardi juana, procjenjujući da procvat internetske trgovine koji je potaknula pandemija koronavirusa neće posustati unatoč ublažavanju mjera suzbijanja zaraze.

Izvor: N1, Foto: pixabay.com, im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!