Biden u Europi: Prvo se sastaje sa saveznicima pa s Putinom

Joe Biden borit će se za ono što naziva “definirajućom” bitkom za demokraciju na svom prvom predsjedničkom inozemnom putovanju, na koje kreće u srijedu, i sastati se s glavnim američkim saveznicima u Europi prije ‘škakljivog’ samita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

S pretrpanim dnevnim redom – sudjelovanjem na samitima G7, NATO-a i Europske unije uoči sastanka s Putinom u Ženevi – Biden će pokušati osnažiti Zapad koji se, prema njemu, nalazi na “ključnoj točki”. “Ovo je odlučujuće pitanje našeg vremena”, napisao je Biden za The Washington Post uoči puta. “Hoće li demokratski savezi i institucije, koji su toliko oblikovali prošle stoljeće, pokazati otpornost protiv modernih prijetnji i protivnika? Vjerujem da hoće. Ovoga tjedna u Europi imamo šansu to dokazati”, dodao je.

Bidenova izjava povratak je tradicionalnom američkom svjetonazoru nakon četiri godine u kojima je Donald Trump koketirao s autokratima i preoblikovao multilateralizam u nepoželjnu riječ.

Biden će razgovarati s partnerima u skupini G7 (Velika Britanija, Kanada, Franucska, Njemačka, Italija i Japan) od petka do nedjelje u ljetovalištu na jugozapadu Engleske. Nakon toga će posjetiti kraljicu Elizabetu II. u Windsoru, a potom leti za Bruxelles 14. lipnja, gdje je samit lidera NATO-a. Dan kasnije sudjelovat će na samitu EU-a. Na kraju turneje će se u Švicarskoj sastati s Putinom, kojeg je nedavno nazvao “ubojicom”.

Plan puta simbolički šalje jasnu poruku Putinu: Biden će u Ženevi predstavljati demokratski blok, a ne samo SAD. “Otići će na taj sastanak s vjetrom u leđima”, kazao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Izvor: N1, im/radiokrizevci.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!