Buđenje organizma

Toplo vrijeme i velike količine sunčeve svjetlosti pozitivno utječu na zdravlje organizma. Razdoblje toplog vremena budi ljudski organizam, a samim time i želju za promjenom.

Jean Jacques Rousseau-ova knjiga Emil ili o odgoju klasično je djelo filozofije odgoja koje iznosi neke i danas aktualne zamisli o reformi školstva, a između ostalog ističe važnost povratka prirodi. Za jedan suvremeni pristup odgoju koji nastoji pružiti poticaj i potporu razvitku djetetove osobnosti, nezaobilazan je Rousseauov zahtjev za povratkom prirodi.

Za Rousseau-a čovjek je po prirodi dobar, razuman i slobodan i stoga dijete treba pustiti da se razvija u skladu s njegovom prirodom, a učiti treba u prirodi i od prirode. Tako se razvijaju osobe zdrava tijela i duha, sposobne da stupe u odnose istinske građanske slobode, jednakosti i ravnopravnosti. Polazeći od toga da je čovjek po prirodi dobar, ono najviše što se za svakog čovjeka može učiniti je ne ometati prirodni razvoj njegovih sposobnosti. To je temeljno načelo Rousseauove filozofije odgoja. Sljedeći Rousseau-a, trebali bismo zaštititi srce od poroka i duh od zablude, a k vrlini i istini čovjek teži po svojoj naravi.

Rousseau je ukazivao na to da napredak znanosti, tehnike i gospodarstva dovodi do gubitka izvorne ljudskosti, zdrave prirodne sreće i harmonije, jer pod njihovim utjecajima čovjek sve više iznevjeruje svoje istinsko određenje i svoju istinsku bit. Pod utjecajem razuma se nevino samoljublje pretvara u egoizam.

Boravak u prirodi povoljno utječe kako na tijelo, osjećaje i razum, tako i na duh. Svjež zrak i povjetarac će ti provjetriti glavu tako da možeš bolje razmišljati, a elektromagnetska zračenja flore će neutralizirati sva druga nepovoljna zračenja koja te blokiraju. To su preduvjeti za ispravno odlučivanje i rješavanje problema, čiji rezultati upravljaju našim životima. Kad nahranimo dušu prirodnim izvorima, ona nas usmjerava prirodnim putevima koji vode k uspjehu, zdravlju, ljubavi, blagostanju i svemu što je potrebno za istinsku, dugotrajnu sreću.

Cijeli tekst možete pročitati klikom OVDJE.

Foto: Pixabay
Izvor: zivotna-skola

Pratite nas na društvenim mrežama!