Danas je blagdan sv. Antuna Padovanskog

Sv. Antun Padovanski, rođen kao Fernando Martins de Bulhões[1] (Lisabon1195. – Arcella kod Padove13. lipnja 1231.), portugalski katolički svećenikfranjevac i svetac.

Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala.

. Iz poštovanja spram sv. Antun pustinjaka uzeo je ime Antun. U poniznosti i jednostavnosti srca otpočeo je svoj novicijat, a uz to je brižljivo krio svoju učenost. Kako si je uzeo za uzor sv. Antuna pustinjaka, obavljao je uz svoje molitve i pokornička djela.

 Malo je svetaca u katoličkoj Crkvi, po kojima je Bog tvorio tolika i tako vanredna čuda kao što je tvorio po sv. Antunu i na njegov zagovor.

Sv. Antun zaštitnik je franjevačkog reda, četiriju biskupija (Padova, Lisabon, Paderborn i Hildesheim), PortugalaTivta, zaljubljenih, bračnih drugova, ženadjece, putnika, potlačenih i siromaha. U narodu se smatra pomoćnikom kod neplodnosti i porođaja te zaštitnikom od demonagroznicekuge, brodoloma, rata, vodene bolesti (hidropsije, od koje je i sam bolovao) i očnih bolesti.   Svetačke oznake su mu ljiljan, procvjetali križribaknjiga i plamen, a od renesanse se prikazuje s djetetom Isusom u naručju. (Wikipedia)

Pratite nas na društvenim mrežama!