Danas se obilježava Svjetski dan oceana – 8. lipnja

Svjetski dan oceana, obilježava se svake godine 8. lipnja, radi isticanja važnosti oceana za život na Zemlji te upozoravanja na posljedice koje bi mogle imati nebriga i pretjerano iskorištavanje morskih prostranstava.

Koncept o obilježavanju Svjetskog dana oceana predložen je još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru. Iako je temeljem toga većina država taj dan obilježavala neslužbeno, tek je 2008. Generalna skupština UN-a donijela odluku kojom se, od 2009. godine, Svjetski dan oceana obilježava 8. lipnja.

Službeno proglašavanje Svjetskog dana oceana značajan je korak u zaštiti i očuvanju svjetskih oceana i prilika za podizanje svijesti javnosti o trenutnim izazovima s kojim se suočava međunarodna zajednica u vezi sa zaštitom oceana. Kao bitan čimbenik prirodne ravnoteže oni su sve ugroženiji globalnim zagrijavanjem, pretjeranim izlovom riba, istrebljenjem kitova i delfina te onečišćenjima s kopna i plovila.

Oceani zauzimaju 71 posto Zemljine površine i ima ih pet: Artički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Duži niz godina službeno su postojala četiri oceana sve dok u proljeće 2000. godine Međunarodna hidrografska organizacija nije proglasila i Južni ocean. Ta velika međusobno povezana vodena masa oceana (i mora) na Zemlji naziva se Svjetskim oceanom. Hrvatski Jadran, kao dio Sredozemnog mora, dio je toga velikog oceana.

Kako bismo osigurali zaštitu oceana i sačuvali ih za buduće generacije, Svjetski dan oceana prilika je za poticanje na razmišljanje o tome što oceani znače za nas. Obilježavanje tog dana prilika je i za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, našeg utjecaja na njih te za poticanje promijene odnosa prema oceanima.

Pratite nas na društvenim mrežama!