Dovršeno kriminalističko istraživanje utaje poreza ili carine i prouzročenje stečaja

Policijski službenici Službe kriminalističke policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 49-godišnjakom s područja Koprivničko-križevačke županije, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine iz članka 256. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona i prouzročenja stečaja iz članka 249. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona.   

Sumnja se da je osumnjičenik kao direktor trgovačkog društva tijekom 2018. godine, s unaprijed stvorenom namjerom i ciljem da navedeno trgovačko društvo zatraži i ostvari nepripadno pravo na odbitak pretporeza, izdao račune za koje trgovačko društvo nije platilo poreznu obvezu po osnovi iskazanog poreza na dodanu vrijednost, a za koju neplaćenu poreznu obvezu je trgovačko društvo zatražilo i ostvarilo pravo na povrat poreza, čime je oštetio državni proračun za iznos od oko 94.000 kuna.  

Nadalje, sumnja se da je osumnjičenik kao direktor trgovačkog društva u istom vremenskom razdoblju, s ciljem umanjenja buduće stečajne imovine trgovačkog društva, izvršio prijenos imovine u drugo trgovačko društvo kojeg je također direktor na način da je izdao račune na određeni novčani iznos, koje drugo trgovačko društvo nije platilo i time izazvao prezaduženost prvog trgovačkog društva umanjujući buduću stečajnu masu tog trgovačkog društva za oko 377.000 kuna.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine iz članka 256. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona i prouzročenja stečaja iz članka 249. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona, protiv osumnjičenika je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Pratite nas na društvenim mrežama!