Hrvatska bilježi jedan od najvećih rasta izvoza u travnju u EU

Europski robni izvoz i uvoz skočili su u travnju, a Hrvatska je među zemljama EU-a s najvećim rastom, pokazalo je izvješće Eurostata, odražavajući blokadu trgovine u proljeće 2020. kada su vlade uvele stroge mjere suzbijanja pandemije covida 19.

Izvoz robe iz EU-a i eurozone poskočio je u travnju nešto više od 40 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je uvoz uvećan za trećinu, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda.

Uvoz je uvećan za trećinu, na 166 milijardi eura. Time je EU u travnju zabilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 13 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu bilanca robne razmjene pokazala je manjak od 100 milijuna eura. Trgovinski višak eurozone iznosio je u travnju 10,9 milijardi eura i otprilike je četiri puta veći nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Robna razmjena unutar EU-a poskočila je 58,9 posto, na 274,9 milijardi eura. Podaci za eurozonu pokazuju 61,9-postotni skok unutarnje razmjene, na 178,9 milijardi eura. Sve su zemlje EU-a u travnju bilježile snažan skok izvoza robe izvan Unije u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz izuzetak Cipra i Irske koji su bilježile njegov pad za 17,7 odnosno 0,3 posto. Najviše je skočio slovački i talijanski izvoz, koji je više nego udvostručen u odnosu na prošlogodišnji travanj.

Slijede Rumunjska i Hrvatska sa skokom izvoza robe u travnju na godišnjoj razini za 88odnosno 72 posto. Sve su zemlje EU-a snažno povećale i uvoz robe, uz iznimku Luksemburga gdje je pao 5,3 posto. Najviše je poskočio uvoz robe na Malti, za 160,4 posto. Slijede Estonija i Slovenija sa skokom uvoza robe 77,8 odnosno 71,2 posto.

U skupini je i Hrvatska čiji je uvoz robe u travnju poskočio nekih 66 posto u odnosu na isto prošlogodišnje izvješće, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Izvor: N1, im/radiokrizevci.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!