Imendan danas slave osobe imena Petar, Petra, Pavao, Pavla i Pavica

Petar je muško ime u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Petar jedno je od najčešćih imena (među prvih sto) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko dvadeset tisuća ovakvih imenjaka.

Ime Petar bilo je najpopularnije od 2005. do 2013. godine. Najpopularnija godina bila je 2009. Najmanje je bilo popularno od 1963. do 1973. godine.

Ime Petar javlja se uglavnom u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a najmanje u Središnjoj Hrvatskoj. Većina osoba imena Petar žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (preko tri tisuće), Split (preko petsto), Rijeka (preko tristo). Relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u gradu: Kijevo (0.54% ukupnog stanovništva).

Pavao je muško ime, u Hrvatskoj uglavnom hrvatsko, ali i srpsko, mađarsko te slovačko. Ime Pavao jedno je od češćih imena (među prvih 500) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko tisuću ovakvih imenjaka.

Ime Pavao bilo je najpopularnije od 1921. do 1931. godine. Najpopularnija godina bila je 1928. Najmanje je bilo popularno od 1985. do 1995. godine.

Ime Pavao/Pavle javlja se uglavnom u Istočnoj Hrvatskoj, a najmanje u Središnjoj Hrvatskoj. Većina osoba imena Pavle žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (preko dvjesto), Split (četrdesetak), Rijeka (tridesetak). Relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u gradu: Voćin (0.24% ukupnog stanovništva).

Izvor: actacroatica.com

Foto: šv

Pratite nas na društvenim mrežama!