IZ HRVATSKE MLJEKARSKE UDRUGE -1. lipnja – Svjetski dan mlijeka

Svjetski dan mlijeka obilježava se 1. lipnja u cijelome svijetu, s ciljem isticanja važnosti mlijeka i  mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Prvi Svjetski dan mlijeka obilježen je 2001. godine, na  inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO-a) koja izmjenjuje iskustva  raznih zemalja i koordinira obilježavanje ovog festivala mlijeka i mliječnih proizvoda. 

U Hrvatskoj se Svjetski dan mlijeka obilježava prigodnim programima i edukativnim materijalima u  stručnim časopisima Hrvatske mljekarske udruge, a hrvatske mljekare su doniranjem svojih proizvoda  promovirale važnost mliječnog obroka u svakodnevnoj prehrani, osobito djece i mladih. 

Od malena nam je poznata činjenica kako je mlijeko potpuno prirodna i najkompletnija hrana koja  zadovoljava potrebe baš svakoga. Sadržava obilje mineralnih tvari, vitamina, visokovrijednih proteina  i mliječnu mast, a svi su ti sastojci neophodni za normalno funkcioniranje svakog organizma. Znanstvenici su otkrili kako mlijeko sadržava čak i do 40 različitih mineralnih tvari, od kojih su  najzastupljenije kalcij, fosfor, magnezij, natrij i kalij. Količine navedenih mineralnih tvari u mlijeku od  fiziološke su i nutritivne važnosti za naš organizam. Istraživanja su pokazala – mlijeko i mliječni  proizvodi glavni su izvor kalcija u prehrani, a njegova je iskoristivost u organizmu veća u odnosu na  iskoristivost iz druge hrane. Najzanimljivije preventivno djelovanje mlijeka iskazuje se kod kostiju, zubi,  krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i tumora. 

Poznato je i da je mlijeko najbolja hrana za osobe izložene težim tjelesnim i psihičkim naporima, te da  povećava moć koncentracije. Popijeno netom prije spavanja osigurava lakše tonjenje u san, ali i mirniji  i dublji san. Mlijeko je veoma bitna namirnica u svim fazama ljudskog života, a ne samo u najranijoj  dobi.

Naši hrvatski farmeri i naši hrvatski prerađivači svakoga se dana brinu da nama potrošačima osiguraju  dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i svih drugih kategorija prehrambenih proizvoda, i to prema  najvišim standardima sigurnosti i kvalitete hrane
Pratite nas na društvenim mrežama!