Iz inozemstva stiže 4.000 sezonaca, odradit će sezonu na hrvatskoj obali

Da bi ovogodišnja turistička sezona, ali i stanje u domaćem gospodarstvu trebalo biti bolje od prošlogodišnjeg, ali da još uvijek neće biti povratka na pretpandemijsku 2019. godinu sugerira i broj izdanih dozvola stranim radnicima.

Od početka godine do 16. lipnja Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je 31.157 dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja i to je 3.598 ili 13 posto više dozvola nego lani u istom razdoblju.

No, istovremeno je to i 7.785 dozvola ili čak petina manje nego u istom razdoblju 2019. godine. Gospodarska aktivnost, ali i očekivanja, sugerira to i broj radnih dozvola, »živnuli« su posljednjih mjesec dana. Naime, još u prvoj trećini svibnja, točnije 9. svibnja, prema podacima koje nam je tada dostavio MUP bilo je izdano manje radnih dozvola nego lani u isto vrijeme.

Od tada do 16. lipnja izdano je novih 10.169 radnih dozvola strancima, što je gotovo trećina ukupno izdanih radnih dozvola u ovoj godini, a time je premašen broj izdanih dozvola u istom razdoblju 2020. godine.

Posebice je zanimljiv podatak da je u ovoj godini izdana 4.191 radna dozvola za sezonsko zapošljavanje, što se odnosi isključivo na radnike u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi, dok su lani u isto vrijeme bile odobrene tek 982 takve dozvole.

I to govori da su ovogodišnja očekivanja od turizma ipak veća, te da bi se možda mogla ostvariti prognoza po kojoj bi ovogodišnja sezona trebala biti bolja od prošlogodišnje, te da bi turistički rezultati mogli biti na oko 70 posto onih iz 2019. godini.

Lani je prihod od izvoza usluga u turizmu, odnosno inozemnih gostiju bio na 50 posto prihoda iz 2019. godine. Od ukupnog broja izdanih radnih dozvola u ovoj godini, njih 16.675 odnosi se na novo zapošljavanje stranaca, produljena je 10.291 radna dozvola državljanima trećih zemlja koji već žive i rade u Hrvatskoj.

Od ove godine zapošljavanje državljana trećih zemalja više nije ograničeno kvotama koje za pojedine sektore i zanimanja određuje Vlada, odnosno zapošljavanje stranaca je liberalizirano, što su godinama tražili poslodavci, najviše iz turizma i graditeljstva, ali i pojedinih grana proizvodnje.

izvor: novilist.hr, im/radiokrizevci.hr, Foto: pixabay,com

Pratite nas na društvenim mrežama!