Jučer je obilježen Svjetski dan sigurnosti hrane

Procjenjuje se da se svake godine 600 milijuna ljudi u svijetu (gotovo 1 od 10) razboli, a 420 000 umre zbog trovanja hranom. Upravo stoga, UN je proglasio Svjetski dan sigurnosti hrane, koji se u cijelom svijetu obilježava 7. lipnja.

Sloganom Svjetskog dana sigurnosti hrane: sigurnost hrane – briga svih nas, želi se ukazati na odgovornost svih dionika uključenih u lanac „od polja do stola“ te njihovu aktivnu ulogu u sustavu sigurnosti hrane.

Ako kupite siguran proizvod i nepravilno ga skladištite u Vašem domu ili ako lako pokvarljiv proizvod držite npr. nakon kupnje 3 sata na suncu u automobilu, čak  i ako sustav prethodno besprijekorno  odradi svoj posao, u konačnici ćete dobiti  proizvod koji može biti štetan po Vaše zdravlje.

Stoga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručuje: bilo da hranu prerađujete, prodajete ili pripremate, imate  važnu ulogu u njenoj sigurnosti.

Sigurnost hrane je, prema europskim istraživanjima, i najvažniji čimbenik hrvatskim građanima prilikom kupnje, a slijedi ju cijena te porijeklo hrane .(HAPIH)

Pratite nas na društvenim mrežama!